Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović primio visoko priznanje instituta

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

LJUBLJANA/BLED, 15. juni/lipanj 2017 - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) je dodijelio visoko priznanje »Najprepoznatljiviji evropski političar na Zapadnom Balkanu« zastupniku njemačkog saveznog parlamenta (Deutscher Bundestag) Josipu Juratoviću (SPD).

Priznanje mu je uručio potpredsjednik Savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta IFIMES prof. dr. Ernest Petrič, bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Slovenije i sadašnji član i bivši predsjednik Međunarodnopravne komisije UN (ILC UN). Dr. Petrič je naglasio ulogu i doprinos zastupnika njemačkog  Bundestaga Josipa Juratovića na Zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi ka pomirenju, učvršćivanju demokracije i suživotu te njegova nastojanja ka uspostavljanju stabilnosti i mira u regiji. Kao ugledan političar je doprinio je jačanju evropskog puta država regije, koje teže ka punopravnom članstvu u EU. Kao uvjereni Evropljanin doprinosi suradnji u regiji i šire. Međunarodni institut IFIMES smatra, da je potrebno posebno ispostaviti ulogu zastupnika Juratovića, koji naglašava činjenicu, da je institucionalna budućnost država regije u članstvu u EU, ekonomski i tržišno će te države uvijek biti vezane na regiju, zbog toga je regionalna suradnja od izuzetnog značaja.

Prisutnima se na dodjeli obratio direktor instituta doc. dr. Zijad Bećirović, koji je između ostaloga naglasio, da živimo u svijetu kriza, u kojem se suvremena društva suočavaju sa različitim poteškoćama i izazovima, postoje pojedinci, koji su svojim radom postali inspiracija i uzor mnogima. Istupaju, prepoznatljivi su po svojoj predanosti, hrabrosti i ustrajnosti, i zbog toga je nam čast, da im se uruče priznanja i izrazi zahvalnost za sve što su učinili za svoje državljanine, države, regiju, svijet i bolju budućnost svih nas.

Zastupnik Juratović se zahvalio za priznanje i u svečanom govoru ispostavio ulogu Njemačke u regionalnim i međunarodnim odnosima i naglasio, da će njegova zemlja i dalje igrati aktivnu ulogu u regiji kroz proces pomirenja, suživota i ekonomskog napretka na Zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi te u međunarodnoj zajednici. Pri tome je važno ubrzati procese evropskih integracija, koji će dovesti sve države regije u punopravno članstvo u EU. Juratović će osobno nastojati, kao i Savezna republika Njemačka (Berlinski proces) i EU kao cjelina, da i u buduće podupiru proces evropskih integracija država iz regije. Svoje domaće zadatke na tom putu mora izvršiti svaka država i njihovi političari i to kroz stvaranje općeg konsenzusa i nastojanja na putu pridruživanja EU. Proces pomirenja, blagostanja i priključenja preostalih država kroz proces evropskih integracija može cijeloj regiji donijeti samo dobro.

Svečanosti u čast laureata Josipa Juratovića između ostalih sudjelovali su direktor IFIMES-a Bakhatyar Aljaf, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (OHR) dr. Valentin Inzko, Bogić Bogićević i drugi predstavnici javnog života iz Slovenije i regije.

U kulturnom programu nastupio je doajen slovenskog filma međunarodne reputacije glumac Demeter Bitenc.

Ljubljana/Bled, 15. juni/lipanj 2017