Istraživanja

14.10.2021

Lokalni izbori na Kosovu 2021: Izbori u znaku napetosti i nasilja

Ambijent na Kosovu i razvoj situacije otvaraju potrebu za uspostavljanjem odnosno uvođenjem „crvene telefonske linije“ između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića (SNS) i kosovskog premijera Albina Kurtija (LVV) kao neophodan korak, jer oni mogu preventivno djelovati i spriječiti eventualnu eskalaciju sukoba, koje treba izbjegavati i raditi na potpunoj implementaciji potpisanog Briselskog i Washingtonskog sporazuma i okončanju dijaloga između Beograda i Prištine.

14.10.2021

Lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji 2021: Neformalni centar moći žele srušiti vladu/Локални избори во Северна Македонија 2021 година: Неформален центар на моќ сака да ја собори владата

S. Makedonija je još uvijek pod snažnim utjecajem neformalnog centra moći, kojeg simbolizira trojac Gruevski-Mijalkov-Kamčev, koji drže jedan dio države „zarobljenom“ i ometaju rad vlade kako bi izazvali nezadovoljstvo građana što su dijelom i postigli. Izazivanje nezadovoljstva je u funkciji rušenja vlasti. Lokalni izbori su ponovna prilika, da se sruši vlada Zaeva, destabilizira država i sve vrati u staro stanje. Te namjere su osujećene i zbog toga se već pokazuju znakovi nervoze kod navedenog trojca.

11.10.2021

Zapadni Balkan između demokratskih izazova i europske aspiracije: kakvu ulogu ima Vijeće Europe?

Smatram, da zajedničkim djelovanjem sa novom američkom administracijom, koja je dala naglasak na ljudskim pravima i demokraciji može postići očekivani učinak na Zapadnom Balkanu i biti poticaj razvoju tih društava sa jakim državnim institucijama. Bez jakih institucija nema jake države, a bez toga nema osnove za razvoj demokracije i ljudskih prava u pravom značenju te riječi.

08.10.2021

Lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji 2021: Izbori sa historijskim posljedicama/Локални избори во Северна Македонија 2021 година: Избори со историски последици

U kojem će smeru ići S. Makedonija odnosno da li će nastaviti da se razvija i reformira u prosperitetnu i uspješnu zemlju sa brojnim međunarodnim prijateljima ili će se vratiti u period vladavine Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE, koji je igrao na kartu lažnog patriotizma na osnovu koje je opljačkana država za preko pet milijardi eura i nezakonito prisluškivano više od 20.000 građana.

02.10.2021

Samit EU - Zapadni Balkan 2021: Narušeni kredibilitet EU na Zapadnom Balkanu?

Narušenom kredibilitetu EU i dijela evropskih čelnika doprinosi i njihova umiješanost u kriminal i korupciju ili su čak nosioci tih negativnih i nezakonitih pojava te su uključeni u brojne afere. Primanje novih članica u članstvo EU je prvenstveno stvar političke volje – da li unutar EU zaista postoji politička volja za proširenjem?

29.09.2021

Lokalni izbori na Kosovu 2021: Svojevrstan poraz međunarodne zajednice

Jednostrani potezi narušavaju ionako krhak mir i latentnu stabilnost, dok bi mjere reciprociteta imale suštinski smisao poslije potpisivanja sveobuhvatnog obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između zvaničnog Beograda i Prištine. Očito je, da dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine mora biti nastavljen i postati prioritet. EU je do sada uglavnom uzalud potrošila preko dvije milijarde eura na Kosovu – novca poreskih obveznika EU.

29.07.2021

Evropa je ukliještena

Čitava planeta je ugrožena nekontrolisanom globalizacijom, a Evropa je ukliještena između Istočnog, Zapadnog i Južnog rušilačkog cunamija. Oni nisu međusobno suprotstavljeni nego djeluju sinergijski. Poslije Evrope na njihovom udaru će biti čitava sjeverna hemisfera.

28.06.2021

Srbija 2021: „Sukob“ dva ustavna koncepta

Potrebno je pronaći inventivno rješenje u pogledu „sukoba“ ustavnih koncepata, koje će se zasnivati na daljoj implementaciji evropskih vrijednosti, prije svega, striktnog poštovanja vladavine prava i na uvažavanje dostignuća i uspjeha srpske politike u posljednjih nekoliko godina.

24.06.2021

Sjeverna Makedonija 2021: Moralno ponižena i osramoćena EU

Analitičari smatraju, da je EU moralno ponižena i osramoćena, jer je dozvolila da bivši tjelohranitelj komunističkog diktatora Todora Živkova donedavni bugarski premijer Bojko Borisov zablokira početak pregovora Sjeverne Makedonije (i Albanije) sa EU i cjelokupni proces proširenja.

01.06.2021

Srbija 2021: Novi unutrašnji i vanjski izazovi

Zastoju u dijalogu između zvaničnog Beograda i Prištine doprinose stalne inicijative da se dijalog proširi sa novim učesnicima. Analitičari smatraju, da je potrebno nastaviti dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine za pronalaženje kompromisnog rješenja bez uključivanja novih učesnika, a istovremeno raditi na realizaciji dosada potpisanih sporazuma, Briselskog i Washingtonskog.

13.05.2021

Sjeverna Makedonija 2021: Da li je EU pred novom historijskom greškom?

Pozicija Sjeverne Makedonije je vrlo ranjiva, jer putevi međunarodnog kriminala i mafije vode preko te države i predstavlja poligon za obračunavanje sigurnosno-obavještajnih službi. Zbog toga proces otpočinjanja pregovora o članstvu u EU može predstavljati ključni impuls za stabilnost te države i Zapadnog Balkana, u suprotnom taj region može zauvijek biti izgubljen za EU.

10.05.2021

Došla voda do poda

Moja nada je vrlo realna i znam da mi većina građana Crne Gore vjeruje. Upravo je 9. maj, Dan pobjede protiv nacifašizma ujedno i veliki dan Crne Gore. Zavjetni dan istinskih antifašista! Uz petnaestogodišnjicu samostalnosti države Crne Gore, siguran sam, otvaraju se prostori za njenu sve bolju i srećniju budućnost.