Istraživanja

24.05.2024

Srbija 2024: Izborna bitka za Beograd - opozicija želi vlast bez izbora?

Analitičari smatraju, da predstojeći lokalni izbori prevazilaze značaj lokalnih izbora. Političke stranke jedino putem izbora treba da dolaze i odlaze sa vlasti, jer na izborima potvrđuju svoju snagu i podršku, a ne na neki drugi način. Bojkot izbora znači izbjegavanje suočavanja sa biračima što otvara opravdanu sumnju u njihovu stvarnu podršku među biračima.

04.02.2024

Ruski predsjednički izbori: Referendum o Putinovom liderstvu

Ne bi bilo fer isticati Zapad i njegove vazale kao jedine koji prkose pravilima.Čak i Putin ima buntovničku stranu.Podsjećamo na riječi profesora Anisa H. Bajrektarevića da je Rusija pravni, a ne ideološki naslednik SSSR-a.Iako modernost pokazuje modno prihvatanje multicipliranja polnih identiteta, on se odupro trendu i tvrdoglavo se zapleo u klizavom polju.Njegovo insistiranje na spolnoj binarnosti nije popularno u savremenom svijetu, ali ovaj čovjek ne podliježe takmičenju u popularnosti – on ga odbija

14.01.2024

Izrael – ICJ 2024: Izrael pred Međunarodnim sudom pravde

Prema mišljenju stručnjaka za međunarodno pravo, najteže je dokazati „genocidne namjere“ i miješanje pojma ratni zločini sa genocidom. Za sada ICJ nema tvrdih dokaza osim na desetine izjava izraelskih zvaničnika u kojima se izjašnjavaju o namjeri da počine genocid. Da nije bilo ovih izjava, ne bi ova tužba došla do ove faze i Izrael to pitanje ne bi shvatio tako ozbiljno.

28.12.2023

Ukrajina 2023: Ko je izgubio bitku, a ko će dobiti veliki rat?

Ukoliko Rusija zaista nastavi da bude tvrda kao i do sada, svaki poraz u svakom zaraćenom selu na periferiji bivšeg SSSR-a će se doživljavati kao direktan poraz SAD, što je samo po sebi katastrofa, jer oni samo sa strahom i mitom o nepobjedivosti vladaju svijetom svih ovih godina. Ako nestane prisutnog mita i straha, Washington će pasti u ruke barbara mnogo brže nego što je Rim pao u ruke Vizigota.

26.12.2023

Božićna poruka 2023: Izraelsko-palestinski požar – 3. dio

Uz nedostatke u posljednjoj rezoluciji UN-a, Netanyahu je nastavio svoju kampanju bombardiranja i rekao je da će biti potrebni mjeseci da se Hamas potpuno uništi. Njegov cilj je da do tada u potpunosti uništiti pojas Gaze i protjera većinu Palestinaca na Sinaj. U međuvremenu je ohrabrio naoružane izraelske naseljenike da nastave ilegalno zauzimati veći dio Zapadne obale. Možda je to „od rijeke do mora“ značilo da će sva zemlja bude u rukama Izraela!

20.12.2023

SIRIZA: Uspon i pad najkultnije ljevičarske partije u Evropi - Refleksija na desnici/СИРИЗА: Успонот и Падот на Најкултната Левичарска Партија во Европа - Отсјајот на Десната Страна

Cipras je, ako se sjećate, podigao SIRIZA-u od stranke sa skromnim rejtingom do vladajuće stranke u zemlji. Postavlja se pitanje da li će neko uspeti da ponovi uspeh SIRIZE odnosno koja stranka je trenutno, ili će se podići u novoj SIRIZI, ali ovaj put na radikalnoj desnici.

13.12.2023

Vanredni izbori u Srbiji 2023: Pretvaranje Srbije u 'dioničko društvo'?

Analitičari smatraju, da postoji interes pojedinih domaći i stranih aktera da Srbiju pretvore u „dioničko društvo“ gdje će svako raspolagati određenim paketom dionica i tako upravljati Srbijom. Borba se vodi oko kontrolnog paketa dionica. Ukoliko bi se to ostvarilo bilo bi pogubno za Srbiju, demokratiju i njene građane, jer njihovi glasovi bili bi obezvrijeđeni i derogirani, a Srbijom bi upravljali „dioničari“, a ne na demokratskim izborima njeni izabrani predstavnici.

09.12.2023

Vanredni izbori u Srbiji 2023: Pokušaj da tajkuni ponovno zavladaju Srbijom?

Analitičari smatraju, da jedan dio opozicionih političkih stranaka u Srbiji financiraju tajkuni, dio se financira iz inostranih centara moći i na takav način pokušavaju da povrate izgubljeni utjecaj i ponovno zavladaju Srbijom. Na raspolaganju imaju znatna sredstva za taj poduhvat, a združio ih je zajednički interes da sruše sa vlasti Aleksandra Vučića.

04.12.2023

Darfurska kriza identiteta: islam, tribalizam, etnologija i politika – neprestani proces genocida

Kartumski rat u Darfuru, i u pograničnim oblastima, manifestira podjele u sudanskom društvu: Arapi protiv Afrikanaca, centar protiv periferije, te između muslimana s jedne strane i kršćana i onih s tradicionalnim afričkim religijama s druge strane.

30.11.2023

’Karić model’ za zajednički prosperitet

Naiskrenija mi je želja da se „Karić model za zajednički prosperitet“ implementira prvo na Kosovu, da se njegovim žiteljima svih nacionalnosti vrati mir, stvore ekonomski, pravni i organizacioni uslovi za rad i privređivanje, uspostavi neophodan red i time stvore potrebne pretpostavke za zajednički život i stvaranje!

27.11.2023

Izraelsko-palestinski požar – 2. dio

Rješenje o dvije države ponovo je aktualna, ništa manje od strane novog ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, lorda Davida Camerona, preuzimajući mirovnu poruku koja je ranije izrečena. Svjestan je da će za to trebati vremena, ali mora da započne neko vrijeme, i što prije to bolje, a moraju postojati organi sa ljudima, koji su spremni za naporan rad da se to dogodi na zadovoljstvo svih strana, posebno Palestinca i Izraelaca.

25.11.2023

Vanredni izbori u Srbiji 2023: Odmjeravanje utjecaja domaćeg i stranog faktora

Prevelika umiješanost stranog faktora izaziva konstantne turbulencije i nestabilnost u Srbiji. Veze sa stranim faktorom pojedini politički čelnici srpske opozicije i ne skrivaju. Jedan dio opozicije u Srbiji naklonjen je članstvu Srbije u NATO-u iako je Srbija proglasila vojnu neutralnost i zalaže se za uvođenje sankcija Rusiji. Strani faktor je važan na Kosovu, posebno misija NATO/KFOR koja garantira sigurnost i zaštitu srpskog stanovništva.