Saopštenja za javnost

07.06.2023

Predsjednik VSTV Lagumdžija posjetio IFIMES

U dužem razgovoru su sagovornici razmijenili poglede na aktualna događanja na Zapadnom Balkanu, posebnu pažnju su namijenili vladavini prava u cilju osiguravanja stabilnosti i miru u regiji. Direktori su predstavili djelovanje instituta i nove projekte u tekućoj godini sa naglaskom na BiH, gdje je institut intenzivirao svoju prisutnost u posljednjih nekoliko godina.

17.05.2022

Diplomatija u prizmi: Odabrani tekstovi 1990-2021

Profesor i ambasador dr. Milan Jazbec u pomenutoj trilogiji predstavlja nam zaokruženi izbor iz svog bogatog i opsežnog naučnog i publicističkog opusa, koji obuhvata više od sedamdeset objavljenih knjiga i više nego 130 članaka o diplomatiji i sličnim temama, sve na petnaest jezika.

26.03.2022

Albanski predsjednik Ilir Meta primio direktora IFIMES-a Zijada Bećirovića

Tokom razgovora, predsednik Meta je istakao, da će što skoriji početak pregovora o članstvu Albanije i Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji i liberalizacija viznog režima za Kosovo i njegovo članstvo u NATO i EU doneti konkretan i veoma pozitivan doprinos jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu, kao i za dobrobit građana Albanije.

15.03.2022

Direktora IFIMES-a primio bivši albanski predsjednik i premijer dr. Sali Berisha

Bivši predsjednik Albanije dr. Sali Berisha predstavio je aktualna dešavanja u Albaniji, regionu te poziciju Albanije u međunarodnim odnosima. Istakao je važnost članstva u EU i u ovom trenutku važnost jasne poruke EU, da će države Z. Balkana biti primljene u punopravno članstvo EU, a ne u privilegirani ili drugi oblik partnerstva. Dr. Berisha je istakao, da je u postojećoj situaciji važno osigurati trajan mir i dugoročnu stabilnost, koja treba da osigura ekonomski prosperitet država i svjetsku stabilnost.

25.01.2022

Donald J. Johnston novi predsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES-a

„Izuzetna nam je čast što je Institut dobio pojačanje u predsjedniku Donaldu J. Johnstonu. Predsjednik Johnston je poznata ličnost svjetskog formata. Svakako bi bilo teško naći iskusniju, kvalifikovaniju i ugledniju ličnost od predsjednika Johnstona. Ponosni smo što je predsjednik Johnston preuzeo vođenje Savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta IFIMES.“

12.01.2022

Direktor IFIMES-a razgovarao s albanskim predsjednikom Ilirom Metom

Predsjednik Albanije Ilir Meta predstavio je aktualna dešavanja u Albaniji, važnost regionalne saradnje te poziciju Albanije u međunarodnim odnosima. Istakao je važnost početka pregovore Albanije i Sjeverne Makedonije sa EU i založio se da obje države istovremeno započnu pregovore o članstvu sa EU. Predsjednik Meta je posebno istakao, da je važno osigirati trajan mir i dugoročnu stabilnost, koja je ključna za prosperitet država pojedinačno i regiona.

06.07.2021

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr. Abazović primio direktora IFIMES-a

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr. Dritan Abazović je predstavio prioritete nove vlade na putu u EU, borbi protiv kriminala i korupcije, uspostavi vladavine prava, važnost ekonomskog razvoja Crne Gore te aktualna događanja u toj državi. Posebno je naglasio važnost ubrzanog napretka te države na putu u EU.

30.06.2021

Nastavak saradnje između Univerziteta u Sarajevu i IFIMES-a

Univerzitet u Sarajevu i Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) potpisali su Sporazum o saradnji 2017. godine, te se tokom susreta razgovaralo o oblicima i modalitetima unapređenja saradnje.