Šef Predstavništva EK dr. Stančič posjetio IFIMES

Foto: Bakhatyar Aljaf (lijevo), dr. Zoran Stančič, dr. Zijad Bećirović

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Šef Predstavništva EK dr. Stančič

posjetio IFIMES

 

LJUBLJANA, 24. mart 2016 – Direktori Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) dr. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf su danas na institutu primili dr. Zorana Stančiča, šefa Predstavništva Evropske komisije u Sloveniji. 

 

Direktori instituta su gostu predstavili djelovanja instituta u regijama Balkana i Bliskog istoka sa posebnim naglaskom na sigurnosti EU i izbjegličko/migrantskoj krizi. IFIMES je pojačao svoje djelovanje u pogledu sigurnosti i traženju rješenja za rastuću izbjegličku/migrantsku krizu.

 

Šef Predstavništva EK dr. Stančič je predstavio 10 glavnih  prioriteta EU, koje je na početku mandata predstavio predsjednik Evropske komisije Juan-Cloude Juncker.

 

Sugovornici so se složili, da je osiguranje sigurnosti i rješevanje izbjegličke/migrantske krize ključno za EU uvažavajući visoke standarde u pogledu ljudskih prava, koje osigurava i baštini EU.

 

Direktori IFIMES-a su čestitali na imenovanju dr. Stančiču za šefa Predstavništva Evropske komisije u Sloveniji i izrazili sućut povod terorističkog napada u utorak u Briselu.

 

Ljubljana, 24. mart 2016