General Michael D. Barbero novi član Savjeta IFIMES

● General-potpukovnik Michael D. Barbero

 

Saopćenje za javnost

 

General Michael D. Barbero novi član Savjeta IFIMES

 

Ljubljana, 21. april 2020 - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) saopćava, da je novi član Savjeta IFIMES postao umirovljeni  američki general-potpukovnik Michael D. Barbero.

 

General-potpukovnik Michael D. Barbero je diplomirao na vojnoj akademiji SAD West Point. U svojoj uglednoj karijeri bio je na različitim rukovodećim položajima u američkoj vojsci i komandovao je vojnim snagama na svim nivoima, od poručnika do general-potpukovnika. U Iraku je kao general preživio 46 mjeseci u tri odvojene vojne borbene misije.

 

General-potpukovnik Barbero je od umirovljenja iz američke vojske aktivno sudjelovao u međunarodnom savjetovanju i poslovnom razvoju, prije svega, u  Evropi, na Balkanu i na Bliskom istoku. Redovno posjećuje Balkan i Bliski istok, da bi se susretao sa visokim političkim, sigurnosnim i poslovnim liderima u tim regijama. Više puta je svjedočio pred Kongresom SAD o sigurnosnim pitanjima na Balkanu i Bliskom istoku.

 

Prilikom imenovanja general-potpukovnika Michaela D. Barbera u Savjet  IFIMES, direktor instituta doc. dr. Zijad Bećirović je izjavio: „General Barbero je izuzetna ličnost, koja će dodatno obogatiti i doprinijeti djelovanju IFIMES-a. Zbog svojih neprocjenljivih iskustava i vrhunskih rezultata u svojoj vojnoj i civilnoj karijeri doprinijeti će i pripomoći djelovanju instituta posebno na Bliskom istoku i Balkanu. General Barbero je veliki zagovornik NATO-a i vjeruje, da moraju SAD, Zapadna Evropa i NATO učiniti sve, da se regija Balkana integrira u zapadne institucije. Ponosni smo, da je general Barbero dio ekipe IFIMES-a“.

 

General-potpukovnik Michael D. Barbero je povodom imenovanja u Savjet IFIMES-a izjavio: „Raduje me, da sam dio sjajne ekipe Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES). Želim, da sa svojim dosadašnjim iskustvima i djelovanjem doprinesem budućem razvoju IFIMES-a, posebno u regijama Bliskog istoka i Balkana te na globalnom nivou, jer institut ima brojne potencijale za dalji razvoj i nove uspjehe. Zajedno sa ostalim članovima instituta učiniti ćemo IFIMES još uspješnijim, utjecajnijim i prepoznatljivijim“.

 

IFIMES ima specijalni konzultativni status u Ekonomsko-socijalnom vijeću UN u New Yorku (ECOSOC/UN) i izdavač je međunarodne znanstvene revije »European Perspectives«.

 

Ljubljana, 21.aprila/travnja 2020