Direktori IFIMES-a sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Turske

Foto: Bakhatyar Aljaf (lijevo), Esen Altuğ, Faruk Kaymakci i Zijad Bećirović

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Direktori IFIMES-a sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Turske

LJUBLJANA, 16. novembar 2018 – Direktori Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Bakhatyar Aljaf i doc. dr. Zijad Bećirović danas su se sastali sa Farukom Kaymakcijem, zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turske i direktorom za poslove EU, u pratnji ambasadorice Republike Turske u Republici Sloveniji Esen Altuğ.

U dužem razgovoru sugovornici su govorili o situaciji na Bliskom istoku, Balkanu i EU. Zamjenik ministra vanjskih poslova Kaymakci predstavio je poglede Republike Turske o aktualnim događanjima, naglasio je značaj osiguranja mira i stabilnosti. Turska će prema njegovom mišljenju i dalje biti aktivni faktor, koji će doprinositi rješavanju konflikata i osiguranju mira i stabilnosti.  

Direktori Međunarodnog instituta IFIMES su predstavili poglede instituta na aktualna događanja i predložili su rješenja za pojedine konflikte i otvorena pitanja. IFIMES će intenzivirati svoje djelovanje na Bliskom istoku i Balkanu i aktivno sudjelovati pri radu ECOSOC/UN, gdje ima specijalni savjetodavni status.

Sugovornici su se na kraju razgovora usuglasili, da je potrebno intenzivirati napore za savlađivanje postojećih kriza i konflikata te osigurati mir i stabilnost, koji će temeljiti na suradnji.  

Ljubljana, 16.novembar 2018