Podpredsednik Vlade Črne gore dr. Abazović sprejel direktorja IFIMES-a

Sporočilo za javnost

Podpredsednik Vlade Črne gore  dr. Abazović sprejel direktorja IFIMES-a

PODGORICA, 6. julij 2021 – Podpredsednik Vlade Črne gore dr. Dritan Abazović je sprejel direktorja Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES[1]) doc. dr. Zijada Bećirovića.

Foto: (levo) dr. Dritan Abazović in dr. Zijad Bećirović

Direktor inštituta dr. Bećirović je podpredsedniku dr. Abazoviću predstavil delovanje inštituta v regiji Balkana in Bližnjega vzhoda, s posebnim poudarkom na Črni gori in pospeševanju regionalnega sodelovanja. V ospredju so bili projekti, ki so povezani s procesom približavanja Črne Gore članstvu v EU. Mednarodni inštitut IFIMES namerava v naslednjem obdobju izdati posebno številko mednarodne znanstvene revije European Perspectives, ki bo posvečena procesu približevanja Črne gore k članstvu v EU.

Podpredsednik Vlade Črne gore je predstavil prioritete Črne gore na poti v EU, boj priti kriminalu in korupciji, vladavine prava, pomen ekonomskega razvoja Črne gore in aktualna dogajanja v tej državi. Še posebej je izpostavil pomembnost hitrejšega napredka te države na poti v EU.

Podpredsednik dr. Abazović in direktor dr. Bećirović sta na koncu pogovora strinjala, da je zelo pomembna regionalna varnost, stabilnost in mir ter pospešeno reševanje odprtih vprašanj.

Direktor IFIMES-a dr. Bećirović je na koncu pogovora predsednika podpredsednika Vlade Črne gore povabil, da bi kmalu predaval na inštitutu, kar je podpredsednik dr. Abazović z zadovoljstvom sprejel.

Podgorica, 6. julij 2021

[1]  IFIMES – Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije s sedežem v Ljubljani, Slovenija, ima poseben posvetovalni status pri Ekonomsko-socialnem svetu ECOSOC/OZN, New York, od leta 2018.