Izvršni direktor Instituta WIIW dr. Holzner primio delegaciju IFIMES-a

Saopćenje za javnost

 

Izvršni direktor Instituta WIIW dr. Holzner primio delegaciju IFIMES-a

 

LJUBLJANA/BEČ, 26. avgust/kolovoz 2020 – Izvršni direktor bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW) dr. Mario Holzner primio je direktore Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] doc. dr. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf u pratnji šefa stalne misije IFIMES-a u Austriji i pri međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču prof.dr. Anisa H. Bajrektarevića.

 

Foto IFIMES: Zijad Bećirović (lijevo), Mario Holzner i Bakhatyar Aljaf

 

Izvršni direktor Instituta WIIW dr. Holzner zahvalio se gostima na posjeti i predstavio je djelovanja instituta u Austriji i svijetu posebno velike ekonomske infrastrukturne projekte, koji su važni za prosperitet regije Zapadnog Balkana. Predstavio je svoja iskustva tokom rada u regiji i mogućnosti unapređenja ekonomija država regije. Dr. Holzner je predstavio „Prijedlog europskog programa oporavka Covid-19“, koje je izradio institut WIIW sa partnerima.

 

Direktor IFIMES-a dr. Bećirović zahvalio se dr. Holzneru na posjeti i predstavljanju instituta i pohvalio nastojanja WIIW na ekonomskoj obnovi regiji, jer je to ključno pitanje sveopćeg napretka regije, koja u ekonomiji kaska za modernim i razvijenim svijetom bez naznaka, da će uskoro doći do značajnih pozitivnih promjena u tom pogledu.   

 

Na kraju posjete je vodstvo IFIMES-a pozvalao direktora dr. Holznera da uskoro institutu održi predavanje i da se pronađe model saradnje IFIMES-a i WIIW skorašnjim potisvanjem Memoranduma o saradnji (MoU) što je dr. Holzner sa zadovoljstvom prihvatio.

 

Ljubljana/Beč, 26. avgust/kolovoz 2020

 

Fusnota:

[1] IFIMES - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni savjetodavni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.