Demokratija ili šta? - a zatim i klima

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES[1]) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. Dr. J Scott Younger je predsjednik Glendale Partners i član savjetodavnog odbora IFIMES. U svom članku sa naslovom “Demokratija ili šta? – a zatim i klima”piše o važnom pitanju - klimi, koju su nedavno zasjenili koronavirus i američki izbori.

  • Dr J Scott Younger

Predsjednik Glendale Partners i član savjetodavnog odbora  IFIMES

 

Demokratija ili šta? - a zatim i klima

 

Većina nas bila je užasnuta kada je vidjela šta se dogodilo u Washingtonu prije deset dana kada je „rulja“ potaknuta obraćanjem Donalda Trumpa upala u zgradu Kapitola kako bi spriječila Josepha Bidena, da bude potvrđen kao naredni predsjednik. Trump je to proglasio lažnim izborima (po njegovom mišljenju) mnogo prije početka izbora, izazivajući sumnje u glasanje poštom i pokušavajući „planirati“ glasanje postavljanjem „svog“ čovjeka, koji je zadužen za nadzor izbora. Pokušao je manipulirati Vrhovnim sudom zamjenjujući upražnjena mjesta ljudima za koje je očekivao, da će slijediti njegov primjer, a morao je da se razočara, čak i šokira, kada je utvrdio, da je sud jednoglasno odbacio njegovu tvrdnju da su glasovi pokradeni i da ih treba odbaciti. Njegov nesalomljivi mandat obilježio je najveći broj promjena osoblja u odnosu na prethodne predsjedničke mandate, jer je osoblju bilo teško pratiti neobično ponašanje poremećenog uma. I tako dalje i tako dalje. Mnogo će se napisati o četiri godine nenormalnosti kakav je bio Donald Trump. Iz niza njegovih golf eskapada nastala je knjiga „Zapovjednik u varanju!“ (»Commander in Cheat«!)

 

Zabrinuti ljudi su pisali i razgovarali o trenutnom stanju demokratije. Oni od nas koji smo neko vrijeme proveli u SAD cijenimo neizmjernost države, koliko je čovjek dobrodošao, kao i predrasude koje čovjek nalazi i opće nepoznavanje svijeta u kojem živimo od strane velikog dijela stanovništva. Neki su još uvijek prožeti stavovima prije građanskog rata. Donald Trump ciljao je upravo na njih i dao im glas. Ovo je veliki izazov s kojim se suočavaju Joe Biden i Kamala Harris. Da se zemlja vrati na pravi put, i ako opet neće biti sjajna, neka bude takva da ustane i pridruži nam se i bude poštovana od milijarde drugih ljudi, koji se još uvijek nadaju i sanjaju i gledaju na SAD kao na svjetionik.

 

To bi trebalo značiti „ponovno veliki“ i ako oni mogu pogledati gore i zaista postati zemlja slobodnih i prihvatiti slabe i potlačene, koji bježe od rata i nasilja kao nekada, onda možemo opet reći „zaslužujete pravo biti lider demokratije“ i demokratije uz sve njene nedostatke, i dalje je najmanje loš oblik vladavine. Dobro je za SAD, da se pridruže svijetu, jer totalitarizam u svim oblicima i na svim nivoima ponovo raste. Države koje brane demokratiju i poštuju njene principe moraju glasno govoriti i ponovo se čuti.

 

Svjetski klimatski sastanak COP21 održat će se u novembru ove godine u Glasgowu u Škotskoj radi razgovora o najnovijim klimatskim pitanjima. Nadamo se, da će se koronavirus umiriti i da američki izbori više neće biti u fokusu. Tada se možemo opet usredotočiti na jednu stvar, koja bi trebala okupiti sve naše misli i odvojiti žito od kukolja, kako neki kažu, čineći vodu mutnom, navodeći političare na pogrešne odluke. Ali promjena je svuda oko nas.

 

Klima je vrlo složeno pitanje, vjerovatno najsloženije, tako da ne mogu sva istraživanja biti tačna, ali ih treba nastaviti. Čudno je, da smo to primijetili tek kada se svjetska populacija dramatično povećala s tri milijarde na osam milijardi u posljednjih šezdeset godina. Čovječanstvo se na taj način znatno povećalo, a s njim i upotreba prirodnih resursa, poput sječe drveća, kojima je potreban ugljen dioksid za život, zagađenje mora se uvelike povećalo, a mora pokrivaju 70% planete. Tek smo nedavno postali svjesni mora i zabrinuti smo za ono što vidimo.

 

Međutim, imamo alate kako to riješiti. Samo nam treba volja i sposobnost da pametno trošimo novac.

 

O autoru:

Dr J Scott Younger, OBE, je profesionalni građevinski inženjer, 42 godine je preživio na Dalekom istoku i radio je u 10 država za Svjetsku banku, ADB i UNDP. Objavio je brojne članke; Bio je kolumnista za Forbes Indonezija n Globe Asia. Bio je član uprava britanske i evropske komore i 17 godina je bio podpredsjednik Međunarodne poslovne komore. Njegova područja interesiranja su infrastruktura i održivi razvoj, interesira se za međunarodna pitanja. Međunarodni je kancelar Predsjedničkog univerziteta u Indoneziji. Član je  savjetodavnog  odbora IFIMES.

 

Članak predstavlja stav autora in ne odražava nužno stav IFIMES-a.

 

Ljubljana/Glasgow, 25 januar 2021

 

Fusnota:

[1] IFIMES – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni konzultativni status pri Ekonomsko-socijalnim vijećem ECOSOC/UN od 2018.godine.