U Beču uspješno organizirana međunarodna konferencija »75 godina zajedničke evropske sigurnosti i sistema ljudskih prava«

Saopćenje za javnost

 

U Beču uspješno organizirana međunarodna konferencija »75 godina zajedničke evropske sigurnosti i sistema ljudskih prava«

 

 

Ljubljana/Beč, 8. juli/srpanj2020Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1], Platforma Modern Diplomacy, zajedno sa najstarijom diplomatskom školom na svijetu Diplomatskom akademijom u Beču i druga dva partnera Culture for Peace i međunarodna znanstvena revija European Perspectives organizirali su u Beču na Diplomatskoj akademiji 01. jula/srpnja 2020. međunarodnu konferenciju s preko 20 panelista/govornika iz cijelog svijeta.

Foto: Ambasador dr. Emil Brix, direktor Diplomatske akademije Beč

Međunarodna konferencija sa nazivom „Od dana pobjede do danas:75 godina zajedničke evropske sigurnosti i sistema ljudskih prava“, bila je dugo iščekivano i uspješno okupljanje znanstvenika, stručnjaka različitih profila, diplomata, civilnog društva, medija i drugih zainteresiranih javnosti sa pet kontinenata. Ovaj impozantni skup, vjerojatno je bio jedan od rijetkih stvarnih događaja u Evropi, od proglašenja karantene u martu ove godine.

Foto: Thomas Stelzer (lijevo), Zeno Leoni, Anton Pelinka i Anis H. Bajrektarevic.

 

Među 20-ak govornika bili su: bivši austrijski predsjednik (a.D) i sadašnji supredsjedatelj Ban Ki-moon centra dr. Heinz Fischer; potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas; bivši generalni sekretar OECD-a i kanadski ministar gospodarstva (pod premijerom Trudeau starijim) Donald J. Johnston; bivši Evropski komesar i sadašnji predsjednik Alpbach Foruma dr. Franz Fischler; bivši generalni sekretar OSCE-a i trenutni visoki povjerenik OSCE-a za nacionalne manjine Lamberto Zannier; najpoznatiji austrijski ekspert za ljudska prava prof. dr. Manfred Nowak; urednik The Hill časopisa iz Washingtona Steve Clemons; generalni sekretar Unije za Mediteran Nasser Kamel; dekan i izvršni sekretar Međunarodne antikorupcijske akademije (IACA) ambasador Thomas Stelzer; austrijski ministar obrane s najdužim stažem i sadašnji predsjednik Instituta AIES dr. Werner Fasslabend; osnivač i izvršni direktor najveće univerzitetske sportske platforme u Evropi Lawrence Gimeno; Urbani futurist Ian Banerjee; izvršni direktor bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW) dr. Mario Holzner, i mnogi drugi mislioci i praktičari iz Velike Britanije, Njemačke, Italije i Australije, kao i iz vodećih međunarodnih organizacija iz Beča i šire.

Foto: Anastasia Lemberg-Lvova (lijevo), Hande Saglam, Ian Banerjee, Mak Bajrektarevic,

Miriam Schreinzer n Lawrence Gimeno.

 

Medijski partneri bili su diplomatski časopisi iz nekoliko zemalja, a akademski partneri obuhvaćali su preko 25 univerziteta sa svih pet kontinenata, brojne institute i dvije međunarodne organizacije. Cjelodnevni je događaj također bio prenošen uživo, što je omogućilo (digitalnoj) publici od Argentine do Dalekog istoka, te od Kanade do Australije da bude u interakciji s panelistima i sudionicima na plenarnom zasjedanju putem zoom i live stream platforme.

Foto: Katrin Harvey (lijevo), Franz Fischler i Mario Holzner

 

Poslije konferencije za učesnike je izveden mini koncert najboljeg  svjetskog izvođača na hurdy-gurdy Matthiasa Loibnera, te pratećeg vokala, profesorice Muzičkog univerziteta u Beču Nataše Mirković.

 

*          *          *          *

 

Želeći okupljanje učiniti što učinkovitijim, četiri suorganizatora su zajedno sa drugim sudionicima odlučili da ovaj događaj pretvore u trajan proces nazvan „Bečki proces: Zajednička budućnost - Jedna Europa“ (Vienna Process: Common Future – One Europe). Ova je inicijativa naišla na odobravanje kao prvi temeljni korak prema dugoročnijoj projekciji, koja nastoji uspostaviti stalni forum periodičnih okupljanja kao prostora za razmišljanje o zajedničkoj budućnosti čuvanjem osnova naše evropske prošlosti i naslijeđa.

 

Kao što je navedeno u Zajedničkoj Izjavi (finalnom dokumentu konferencije): „EU - Europa je nakon Brexita postala manja i krhkija, dok ne-EU Europa postaje sve više majorizirana i potisnuta u stranu“.

 

Jasna namjera organizatora i sudionika je da preokrenu taj trend. U tu svrhu, partneri su već najavili slijedeću konferenciju u Ženevi za početak oktobra/listopada 2020, povodom 75. obljetnice samita u San Franciscu (Osnivački skup UN-a). Sličan poziv za organizaciju konferencije dolazi iz Barcelone, Španjolska, koja je bila rodno mjesto Barcelonskog procesa u EU o strateškom Euro-Mediteranskom dijalogu.

 

Video link - 1.panel: https://www.youtube.com/watch?v=DvlGydZDj6g&t=7059s

Video link - 2. panel: https://www.youtube.com/watch?v=C9il5GYYYPk

 

Ljubljana/Beč, 8. juli/srpanj 2020

 

Fusnota: 

[1] IFIMES - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni savjetodavni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.