Istraživanja

15.09.2023

Zapadni Balkan 2023: Od Solunske deklaracije do uvođenja ETIAS-a

EU je donošenjem Solunske deklaracije ohrabrila zemlje Zapadnog Balkana ka članstvu u EU jasno izrazivši evropsku perspektivu zemalja regiona. Uvođenje ETIAS-a odnosno elektronskih viza za ulazak u EU obesmišljava se proces proširenja i sve što je izrečeno od strane evropskih zvaničnika i narušava ionako poljuljan ugled EU u regionu Zapadnog Balkana.

01.09.2023

Crna Gora 2023: Da li se pokušava formirati 'prelazna vlada', koja će omogućiti povratak DPS-a na vlast?

Analitičari smatraju, da je važno da Crna Gora što prije dobije snažnu inkluzivnu i stabilnu vladu sa širokom podrškom u parlamentu od najmanje 49 poslanika, koja će nastaviti započeti nemilosrdan obračun sa organiziranim kriminalom i korupcijom i koja će okupiti političke subjekte koji su srušili režim Mila Đukanovića i DPS-a 30.avgusta 2020.godine i uključiti manjinske stranke u vlast. Dosadašnji tok i način formiranja nove vlade ne ulijeva nadu i ne donosi sinergiju...

29.08.2023

Danas i sutra

Dok sam pisao dio knjige o održivom razvoju, pale su mi na misao dvije ključne misli. Prije svega, podsjetio sam se na rast stanovništva koji se dogodio u posljednjih 60-ak godina, sa oko 3 milijarde na preko 8 milijardi. Međutim, ako bi se nastavila prijašnja krivulja rasta, danas bi broj stanovnika bio oko 5 milijardi. Postoje dobri razlozi za ovo povećanje rasta stanovništva...

26.08.2023

Svijet 2023: BRICS - Samit de-dolarizacije

Utjecaj BRICS-a može biti značajan, ali neće biti dovoljan da napravi revoluciju u postojećim međunarodnoj odnosima. Malo je vjerojatno da će BRICS uzdrmati tok globalizacije i američke kontrole prema trenutnom odnosu snaga, ali mora se priznati da je BRICS prvi ozbiljan pokušaj u tom smjeru.

24.07.2023

Bosna i Hercegovina 2023: Wagnerizacija Brčko Distrikta BiH

U pozadini odvija borba za ovladavanjem Brčko Distrikta BiH. Raspoređivanje dodatnih međunarodnih vojnih trupa (EUFOR) u Bijeljini i Orašju sa sigurnosnog aspekta nije dovoljno za osiguranje mira u Brčkom. Distrikt je leglo Putinovaca. Vodi se bitka za Distrikt odnosno ko će prije rasporediti svoje vojne snage, NATO odnosno Amerikanci ili će to uraditi Dodikovi Wagnerovci. Brčko Distrikt je prostor sa proporcionalno najviše Putinovaca u BiH.

20.07.2023

Kosovo 2023: Debakl međunarodne zajednice na Kosovu

Na potezu su vlasti u Prištini, koje su posljednjih nedjelja na udaru oštrih kritika iz SAD-a, u manjoj mjeri EU. Kosovo, koje je pod patronatom Zapada od 90-tih godina prošlog stoljeća ne pokazuje znakove za popravljanje situacije što može dovesti do kraja romanse Kosova sa Zapadom što potvrđuju već uvedene „blage“ sankcije kao znak upozorenja.

17.07.2023

Crna Gora 2023: Spajićevo dvojno državljanstvo predstavlja ozbiljan problem za NATO?

U NATO-u smatraju, da je nezamislivo da eventualni premijer Crne Gore Milojko Spajić kao državljanin Srbije učestvuje u radu samita NATO-a i da ima dostup povjerljivim informacijama najvišeg stepena. Slučaj Spajić će otvoriti pitanje posjedovanja dvojnog državljanstava za najviše zvaničnike država regiona, posebno u Bosni i Hercegovini.

04.07.2023

Ukrajinska kriza 2023: Da li je „Velika igra “ između Zapada i Kine već započela?

Posljednja stvar o kojoj razmišlja Kina je rat sa SAD i napad na Tajvan. Pred njima su lekcije iz sadašnjeg Putinovog rata u Ukrajini, koji je ušao u sedamnaesti mjesec ratovanja bez postizanja strateških uspjeha i pokoravanja Ukrajine, rušenjem ukrajinske vlade te instaliranjem marionetskog režima u Kijevu pod kontrolom Rusije. Kao rezultat ruske vojne invazije Ukrajina se približila Zapadu, povećala se kohezija unutar NATO-a.

19.06.2023

Parlamentarni izbori u Grčkoj 2023: Mitsotakis – historijska šansa da postane najuspješniji premijer u posljednjih nekoliko decenija/Мицотакис – историска шанса да стане најуспешниот Премиер во последните неколку децении

Za naredne izbore na snazi je stari-novi modificirani izborni model »Pojačane proporcionalne zastupljenosti«. Stranka koja osvoji najviše glasova u procentima dobit će dodatni broj bonus poslanika. Velike su šanse da Nova demokratija osvoji preko 40% glasova i tako dobije maksimalni mogući bonus poslanika (50). To znači da je moguće dobiti ukupno između 157 i 163 poslanika, i tako samostalno formirati sljedeću vladu (za to joj je potreban 151 poslanik).

16.06.2023

Ukrajinska kriza 2023: Implikacije rusko-ukrajinskog rata na Bliski istok

Nije realno očekivati kraj jednadžbe „zaljevska nafta u zamjenu za zaštitu SAD-a“, jer zasada nema alternative, i nije za očekivati da će Kina i Rusija u dogledno vrijeme biti alternativa, gdje SAD imaju u regiji na desetine svojih vojnih baza od Kuvajta do Omana s oko 40.000 vojnika. Zaljevsko naoružanje uglavnom je američko.

13.06.2023

Rat u Ukrajini - ažurirano

Sljedeće sedmice i mjeseci važni su u ukrajinskom ratu. Fokus će biti na samom ratu i očekivanoj ukrajinskoj kontraofenzivi, kao i na obimnim radovima na čišćenju zbog oštećenja brane Nova Kahovka.

05.06.2023

Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori 2023: Pobjeda anti-Đukanovićevskog odnosno anti-DPS bloka

Anti-Đukanovićevski odnosno anti-DPS blok predvode novoosnovani Pokret „Evropa sad“, a kojeg će sačinjavati koalicija koju predvode Dritan Abazović i Aleksa Bečić, Nova srpska demokratija te stranke bošnjačke, albanske i hrvatske zajednice. Mora se osigurati politički koncensus, da stranke koje su bile nosioci demokratskih promjena 2020.godine neće koalirati sa DPS-om sve dok se DPS ne reformira i oslobodi kadrova koji su bili nosioci kriminala i korupcije te čak i ratnih zločina.