Istraživanja

29.03.2023

Parlamentarni izbori u Bugarskoj 2023: Između Brisela (Berlina) i Moskve/Парламентарни избори во Бугарија 2023: Помеѓу Брисел (Берлин) и Москва

Bugarska pokušava pronaći ravnotežu između obaveza prema NATO-u i tradicionalnih simpatija prema Rusiji. Kao članica NATO-a, Bugarska je odgovorna za 354 kilometara dugu istočnu granicu NATO-a na Crnom moru. Obaveza Bugarske jeste, da kontrolira ruske vojne aktivnosti na Crnom moru i pokuša, da pronađe pravu ravnotežu u odnosima sa dvije strane. Ruska invazija na Ukrajinu pokazala je dubinu odnosa koje Bugari gaje prema Rusiji

28.03.2023

Crna Gora - Predsjednički izbori 2023: Ulazak u post-Đukanovićevsku eru

Važno je, da su započeti pozitivni procesi u regionu, koji polako ali sigurno eliminiraju nosioce kriminala i korupcije kao što su Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE), Hashim Thaci (PDK), Bojko Borisov (GERB), a na red su došli Milo Đukanović (DPS) i Edi Rama (PS). Analitičari smatraju, da će se odlaskom Đukanovića otvoriti put ka bržem približavanju Crne Gore ka članstvu u EU, trenutno je evropski put zaustavljen i blokiran upravo zbog Đukanovića, a od 2.aprila u Crnoj Gori otpočinje post-Đukanovićevska era.

22.03.2023

Iran 2023: Iran na pragu nuklearnog kluba?

Danas moramo razmišljati o nuklearnom Iranu. Može li se s njim koegzistirati na regionalnom i međunarodnom planu? Ako ne, koje su opcije za rješavanje toga? Da li je moguće pokrenuti izraelsko-američki napad za paraliziranje nuklearnog programa? Koje su posljedice i rezultati, koji bi mogli proizaći iz reakcije Irana na takav napad?

14.03.2023

Crna Gora 2023: Izbor između prošlosti i budućnosti

Očekuje se, da u prvom krugu najviše glasova osvoji dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Za drugoplasiranog kandidata u prvom krugu nadmeću se Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Jakov Milatović. Ukoliko se u drugi krug plasiraju Aleksa Bečić ili Jakov Milatović vrlo je izvjesno da mogu pobijediti Mila Đukanovića, dok Andrija Mandić ima daleko manji koalicioni kapacitet da okupi druge stranke i osigura širu podršku u drugom krugu.

11.03.2023

Bosna i Hercegovina 2023: Ko potkopava krhak mir u BiH?

Pored Schmidta i djelomično američke administracije, negativnu ulogu ima i specijalni predstavnik EU u BiH Sattler, koji dozvoljava pravnu paralizu BiH. Njihova je uloga u neuvođenje pravomoćnih presuda ICTY/MKSJ u zvanične evidencije BiH što direktno blokira HDZBiH i Dragan Čović. Neupisivanje presuda je u neposrednoj vezi za neprimjenom „Inzkovog zakon ” o negiranju zločina. Negiranja genocida od strane Dodika u vezi sa pravomoćnim presudama ICTY/MKSJ su dokaz, da je EU odustala od naslijeđa ICTY/MKSJ

11.02.2023

Ukrajina 2023: Da li se nazire kraj rusko-ukrajinskog rata?

Američka administracija očekuje dostizanje kritične tačke u ovom ratu kada Rusi i Ukrajinci shvate da nema pobjednika, te kada Rusi budu spremni da pregovaraju i ne eskaliraju, isto tako kada Ukrajinci budu spremni da prihvate ono što im je ponuđeno i moguće, a ne ono što žele ili zaslužuju. Tada će se nazirati završetak rusko-ukrajinskog rata.

03.02.2023

Srbija – Kosovo 2023: Normalizacija odnosa - imperativ

Analitičari smatraju, da ukoliko se želi uspostaviti normalizacija odnosa između zvaničnog Beograda i Prištine, koja će osigurati trajan mir i dugoročnu stabilnost, potrebno je pored pet zemalja EU i NATO koje nisu priznale Kosovo u trajno rješenje uključiti Rusiju i Kinu, bez čijeg uključivanja postignuta normalizacija odnosa može biti samo parcijalna i privremena.

26.01.2023

BiH 2023: Putinovci će institucionalno ovladati BiH

Više ne postoji oduševljenje za članstvom u EU. Dosadašnja politika EU prema regionu temeljila je na raznim oblicima uslovljavanja, ucjenjivanja i ponižavanja i nikada nije bila u potpunosti iskrena. Ljudi na Zapadnom Balkanu imaju snažan otpor do takvog odnosa EU prema njima.

09.01.2023

Kraj ere antropogeografske inverzije: Nepodnošljivi pritisci nesigurne rubne civilizacije u uzmicanju, geopolitika Petra Pana (Drugi dio)

Zbog iskrsavanja Azije, Europa više nikada neće biti središnja za SAD i Rusiju kao što je bila nakon Drugog svjetskog rata, a ponajmanje poslije Brexita. Stoga će se Stari kontinent morati usredotočiti na osiguravanje opstanka vlastitog modela multilateralizma prije nego što opet bude mogao tražiti bilo kakvu globalnu ambiciju. Nema vremena za reinovaciju europske postkolonijalne kartografije – bio to Kijev, Kartum ili Kinšasa.

29.12.2022

Kosovo 2022: Implementacija Briselskog i Washingtonskog sporazuma – put ka trajnom miru i dugoročnoj stabilnosti

Incidente na Kosovu treba shvatiti krajnje ozbiljno i preduzeti sve potrebne mjere da do njih više ne dolazi, jer aktualna situacija u regionu i Evropi u kontekstu ukrajinske krize predstavlja realan sigurnosni izazov i prijetnju. Ovakav način rješavanja produciranih kriza predstavlja samo odlaganje sukoba, koji postaje sve izvjesniji.

25.12.2022

Europa zapada: Imperijalizam mašte, geopolitika Petra Pana – (Prvi dio)

od 18. stoljeća nadalje, Europska tvrdnja da je ‘civilizacija’ monopol Zapada, jasno je implicirala da nema civilizacije – pa, stoga, niti spasenja – van zapadnjačkog modela. Kako bi se u potpunosti uskladio s ovim novim mitom i nepogrešivošću takve priče, kasni civilizacijski došljak iz geografskog predgrađa – zapravo udaljenog poluotočnog sjevernog produžetka ogromne azijske kontinentalne mase – počeo je sebe nazivati Starim Kontinentom.

20.12.2022

Ukrajina 2022: Poligon za testiranje novog i starog oružja/Украина 2022: полигон за ново и старо оружје

Uprkos svim kritikama, Putinova Rusija je definitivno napravila ogroman tehnološki napredak i skoro se vratila na slavne staze Hladnog rata. Ali na njihovu nesreću i na sreću njihovih protivnika, oni još uvijek ne mogu da pariraju zapadnoj PR propagandi koja pobjeđuje u ratu i prije nego što on započne.