Istraživanja

12.07.2024

Regionalna saradnja i budućnost u EU („brže, više, jače“)

Proširenje EU je ključno za budućnost JI Evrope i njen prosperitet vidim u članstvu u EU, jer će „ulaskom u EU prestati sve turbulencije i iskušenja u regionu". Perspektiva članstva je najbolji mogući mehanizam za osiguranje trajne stabilnosti. Ako su 2004.evropski lideri smogli snage i hrabrosti da grupno prime 10 zemalja u članstvo EU, onda 20 godina kasnije ne vidimo prepreke da preostale zemlje JI Evrope sa ukupno 16 miliona stanovnika uskoro zajednički ne budu primljene u članstvo EU

08.07.2024

Iran 2024: Reformator Pezeshkian na putu reformi?

Glavno pitanje ostaje u narednom periodu: kako će se Iran promijeniti nakon pobjede kandidata sa svim ovakvim kvalitetama i aspiracijama poput Pezeshkiana? Iran je sada pred novom erom od uspostave Islamske Republike 1979.godine, Iranci su izabrali reformistu, koji želi da izvuče Iran iz unutrašnje ekonomske i društvene krize te međunarodne izolacije, pitanje je kako?

06.07.2024

Bosna i Hercegovina 2024: Da li je ugrožen mir u BiH?

Prema najavama Milorada Dodika (SNSD), predsjednika entiteta Republika Srpska (RS), pripremljen je prijedlog o „mirnom razdruživanju“ sa Federacijom Bosne i Hercegovine (FBiH) što dodatno usložnjava situaciju u Bosni i Hercegovini i zahtijeva veći angažman međunarodne zajednice, prvenstvo SAD i NATO-a, zbog eklatantnog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja mira.

19.06.2024

U devoluciju tehnologijom (Digitalni kolonijalizam novodobnog tehnofeudalizma)

Jesu li dakle suvisla tzv. AI obećanja (prezentnost umjetne inteligencije) – pa stoga i strahovi od toga (jer su to zapravo puki algoritmi a ne pamet, budući inteligencija mora sadržavati barem četiri komponente; linearnu, društvenu, osjetilnu i fizičku, a ne samo linearno-izračunsku, ma kakve snage i brzine bila). Da li bi u takvom ozračju trebalo kriviti (samo) Velikog Brata? I tko je zapravo on? Hoće li ikada biti većeg 'Brata' od naše vlastite gluposti?

06.06.2024

Evropski izbori 2024: Izbor između rata i mira

Predstojeći Evropski izbori odlučujući za budućnost EU, jer bez temeljite reforme i prevazilaženja unutarnje krize ne može dugoročno preživjeti. Dosadašnji način vođenja EU je anahron uz odsustvo vizionarstva. Bez jedinstvene vanjske i odbrambene politike EU ne može evaluirati u svom daljem razvoju. EU je još uvijek atraktivna i priviligirana za život što potvrđuju i brojni migranti, koji žele izabrati EU kao svoj novi dom za život i rad.

30.05.2024

Srbija 2024: Može li 'upumpavanje' inostranog novca utjecati na rezultate izbora?

Analitičari smatraju, da su predstojeći izbori predstavljaju posljednju šansu za rušenja vlasti Aleksandra Vučića (SNS) putem „specijalne operacije“ u Beogradu uz pomoć dijela inostranog faktora, jer je Beograd kao glavni grad ključan stub za vršenje vlasti u Srbiji.

24.05.2024

Srbija 2024: Izborna bitka za Beograd - opozicija želi vlast bez izbora?

Analitičari smatraju, da predstojeći lokalni izbori prevazilaze značaj lokalnih izbora. Političke stranke jedino putem izbora treba da dolaze i odlaze sa vlasti, jer na izborima potvrđuju svoju snagu i podršku, a ne na neki drugi način. Bojkot izbora znači izbjegavanje suočavanja sa biračima što otvara opravdanu sumnju u njihovu stvarnu podršku među biračima.

20.05.2024

U 2024.godini demokratija je na glasačkom listiću

Američki birači moraju shvatiti da smo mi ti koji moramo održati naš sistem netaknutim, a da pritom imamo na umu i uticaje koji će ovi izbori imati izvan naših granica kao veliki zagovornici i branitelji demokratije u svijetu. Mi imamo moć, a ta moć je u našem glasanju.

09.05.2024

Na putu ka mogućem miru na Južnom Kavkazu?

Kazahstanska inicijativa odvija se u složenoj globalnoj geopolitičkoj situaciji, kakva nije viđena decenijama od izbijanja sukoba između Armenije i Azerbejdžana. Ova složenost će također uticati na tok, pa čak i na ishod pregovora.

07.05.2024

Predsjednički i parlamentarni izbori u Republici Sjevernoj Makedoniji 2024: Povratak u neogruevizam?

Postoji realna opasnost da S. Makedonija uđe u novu političku krizu, dok bi poništavanje već potpisanih i ratificiranih međunarodnih sporazuma i ponovno pregovaranje značilo gubitak još 20 ili 30 godina i ponovnu konfrontaciju sa susjedima i odustajanje od euroatlantskog puta države. Predstojeći izbori mogu biti presudni za budućnost države. S. Makedoniji potreban je snažan unutrašnji koncensus o budućnosti države, dok se ne smije ugroziti već postignuti multietnički sklad i stabilnost.

04.05.2024

Izraelsko-palestinski rat (5.)

Dok su oči okrenute ka inostranstvu ili Rafahu, desničarski doseljenici potiskuju Palestince nazad, pale kuće i uništavaju sredstva za život na Zapadnoj obali. Policija i vojnici, koji bi trebalo da čuvaju mir, stoje po strani i posmatraju. Neoprostivo! Ne može se shvatiti da je to dozvoljeno.

25.04.2024

Finansije – oružje za masovno uništavanje? Sankcije: svrha i rezultati

Možemo zaključiti da ekonomske sankcije nisu savršeno sredstvo i da njihovi rezultati mogu varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, kao što su politički kontekst, nivo međunarodne podrške i sposobnost cilja da se odupre. Učinkovitost ekonomskih sankcija u konačnici zavisi od pažljivog planiranja i implementacije, praćene najširom mogućom međunarodnom podrškom i uključenošću, te rješavanjem globalnih kriza i konflikata.