Direktor IFIMES-a razgovarao sa Generalnim sekretarom UN-a Antóniom Guterresom

Foto: (lijevo) António Guterres,  Zijad Bećirović

 

Saopštenje za javnost

 

 Direktor IFIMES-a razgovarao sa Generalnim sekretarom UN-a Antóniom Guterresom

 

NEW YORK, 12. mart 2019 – Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) doc. dr. Zijad Bećirović je u pratnji glavne predstavnice IFIMES-a pri ECOSOC/UN Irenom Mernik Knee razgovarao sa generalnim sekreterom UN-a Antóniom Guterresom u sjedištu UN-a u New Yorku.

 

Direktor instituta dr. Bećirović je generalnom sekretaru UN-a Guterresu predstavio djelovanje instituta u regiji Balkana i Bliskog istoka sa posebnim naglaskom na projektima, koji su u povezani sa specijalnim konsultativnim statusom, kojeg institut ima pri ECOSOC/UN.

 

Međunarodni institut IFIMES namjerava u narednom periodu izdati poseban broj  međunarodne znanstvene revije European Perspectives, koja će biti posvećena UN-u  i njegovoj ulozi u svijetu.

 

Generalni sekretar UN-a Guterres naglasio značaj UN-a te svjetske stabilnosti i mira, koji će omogućiti sveopšti napredak čovječanstva.

 

Generalni sekretar UN-a Guterres i direktor Bećirović su se na kraju razgovora složili, da je za budućnost svijeta vrlo važna svjetska sigurnost, stabilnost i mir te ubrzano rješavanje otvorenih pitanja.

 

New York, 12. mart 2019