ČEDOMIR JOVANOVIĆ U POSETI IFIMES-u

Matjaž Hanžek, slovenački ombudsman i evropski direktor Međunarodnog instituta ombudsmana (IOI) zadužen za istočnu i srednju Evropu, primio je u Ljubljani Čedomira Jovanovića, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Sloveniji na poziv Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane tokom koje je se susreo sa vodećim slovenačkim političarima i predstavnicima nevladinih organizacija. Jovanović je detaljno predstavio političku situaciju u Srbiji i aktivnosti Centra za modernu politiku te stanje ljudskih prava za koje se posebno zanimao slovenački ombdusman.

Hanžek i Jovanović su se dogovorili da slovenački ombdusman u novembru ove godine poseti Beograd i učestvuje u konferenciji posvećenoj promociji ljudskih prava i uspostavljanju institucije ombdusmana i u Srbiji, koju će organizovati Centar za modernu politiku iz Beograda.

Jovanoviću su tokom brojnih razgovora u Sloveniji predstavljena slovenačka iskustva prilikom ulaska u EU, NATO te stanje i razvoj medija u tranzicijskim državama. Tokom razgovora slovenački domaćini izrazili su podršku ulasku Srbije u evroatlantske integracije te ponudili svoje stručnjake za pomoć u realizaciji tog cilja.

Slovenačka javnost Jovanovića pamti kao nosioca demokratskih promena u Srbiji i najbližeg saradnika pokojnog premiera Zorana Đinđića.

Čedomir Jovanović, osnivač Centra za modernu politiku iz Beograda i nekadašnji potpredsednik srpske vlade sastao se sa vodstvom Slovenačkog panevropskog pokreta i sa njihovim predstavnicima razmenio mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu.Dr.Andrej Rahten, potpredsednik Slovenskog panevropskog pokreta izrazio je podršku nastojanjima Srbije i Crne Gore ka uključivanju u Evropsku uniju te ponudio prenošenje iskustava koje ima Slovenački panevropski pokret i angažovanje njihovih stručnjaka u procesima pridruživanja EU.

Drugog dana boravka u Sloveniji Čedomir Jovanović susreo se sa predstavnicima političkog i privrednog života, kojima je predstavio aktuelnu političku i privrednu situaciju u Srbiji i svoje poglede za rešavanje situacije te je tom prilikom pozvao slovenačka preduzeća i privrednike da investiraju u Srbiju.

Čedomir Jovanović pozvan je, da početkom oktobra ove godine održi predavanje za slovenačke i strane diplomate na Slovenačkom društvu za međunarodne odnose u Ljubljani.
Slovenački mediji pokazali veliku zainteresovanost za posetu Jovanovića Sloveniji i njegovim aktivnostima o čemu svedoče mnogobrojni intervjui pisanim i elektronskim medijima.

Ljubljana, 23.07.2004