Direktor Aljaf na Prvoj međunarodnoj konferenciji „Dan zaljevskih država“

 

 PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Direktor Aljaf na Prvoj međunarodnoj konferenciji "Dan zaljevskih država"

LJUBLJANA, 15. decembar 2016 - Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Bakhatyar Aljaf sudjelovao je na Prvoj međunarodnoj konferenciji »Dan zaljevskih država«, koju je u Ljubljani organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije. Pozdravni govor je imao Karl Erjavec, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije. Glavni govornik bio je dr. AbdulLatif bin Rashid Al Zayani, generalni sekretar Vijeća za suradnju arapskih zaljevskih država (GCC).

Konferencija se bavila razvojnim izazovima i mogućnostima u državama Vijeća za suradnju arapskih država (GCC). Posebna pažnja posvećena je jačanju bilateralnih odnosa između Slovenije i država članica GCC. Cilj konferencije je povezati ljude iz političke, poslovne, akademske i kulturne sfere iz Slovenije, evropskih država i država GCC te regionalnih i međunarodnih organizacija.

Na marginama konferencije direktor Aljaf sastao se sa dr. Abdulatif Bin Rashid  Al-Zayanijem, generalnim sekretarom Vijeća za suradnju u zaljevu (GCC), kojeg čine šest zaljevskih država. Direktor Aljaf je istakao važnu ulogu GCC i naglasio njegovu posebnu ulogu za razvoj i mir na tom području te na kraju predstavio rad instituta, koji u svom radu pokriva dvije važne regije Bliski istok i Balkan. Dr. Al- Zayani je naglasio važnost suradnje između GCC i država zapadnog Balkana. Sa zadovoljstvom je prihvatio poziv instituta da naredni put gostuje kao predavač.

Direktor Aljaf sastao se i sa zamjenikom šefa misije Saudijske Arabije u Beču  z dr. Yahya Sharahilijem, imao je i brojne druge bilateralne susrete.

Ljubljana, 15. decembar 2016