Saopštenja za javnost

27.06.2024

Direktor IFIMES-a učestvovao na međunarodnoj poslovnoj konferenciji „Zajedničko regionalno tržište“

Usvojeni su zaključci konferencije i predloženo je da istaknuti biznismen, filantrop i vizionar Bogoljub Karić, osnivač i predsjednik BK Group bude na čelu Evropskog razvojnog fonda i Regionalnog razvojno-ekonomskog savjeta, koji će biti na raspolaganju vladama kako bi jugoistočna i srednja Evropa svoje građane učinila bogatijim i sretnijim.

06.06.2024

Direktori IFIMES-a na Balkan Think Tanks Convention u Temišvaru

Direktori Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) prof. dr. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf su u Temišvaru sudjelovali na četvrtoj Balkan Think Tanks konvenciji na kojoj su se okupili istraživači i predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

02.04.2024

IFIMES se pridružuje SEESARI inicijativi

Tokom uvodnog sastanka direktor IFIMES-a, izv. prof. dr. Zijad Bećirović i dr. Peter Verlič, direktor inicijative SEESARI, prepoznali su sinergijske efekte međusobne saradnje. Složili su se da obje organizacije mogu konstruktivno doprinijeti ubrzanom razvoju transporta, logistike i infrastrukture u jugoistočnoj Evropi i zapadnom Balkanu.

09.11.2023

Akademiku Mirku Pejanoviću uručeno priznanje za životno djelo

Priznanje za životno djelo akademiku Pejanoviću uručio je počasni predsjednik Međunarodnog instituta IFIMES Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske. Predsjednik Mesić je naglasio ulogu i doprinos akademika Pejanovića u Bosni i Hercegovini u najtežem periodu agresije na tu zemlju i njegovo državotvorno djelovanje kroz jačanje demokracije i razvoj multietničkog društva.

30.09.2023

Premijer Crne Gore dr. Dritan Abazović primio specijalno priznanje instituta

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) dodijelio je specijalno priznanje »za poseban doprinos afirmaciji manjinskih zajednica« predsjedniku Vlade Crne Gore dr. Dritanu Abazoviću (GP URA).

07.06.2023

Predsjednik VSTV Lagumdžija posjetio IFIMES

U dužem razgovoru su sagovornici razmijenili poglede na aktualna događanja na Zapadnom Balkanu, posebnu pažnju su namijenili vladavini prava u cilju osiguravanja stabilnosti i miru u regiji. Direktori su predstavili djelovanje instituta i nove projekte u tekućoj godini sa naglaskom na BiH, gdje je institut intenzivirao svoju prisutnost u posljednjih nekoliko godina.

17.05.2022

Diplomatija u prizmi: Odabrani tekstovi 1990-2021

Profesor i ambasador dr. Milan Jazbec u pomenutoj trilogiji predstavlja nam zaokruženi izbor iz svog bogatog i opsežnog naučnog i publicističkog opusa, koji obuhvata više od sedamdeset objavljenih knjiga i više nego 130 članaka o diplomatiji i sličnim temama, sve na petnaest jezika.

26.03.2022

Albanski predsjednik Ilir Meta primio direktora IFIMES-a Zijada Bećirovića

Tokom razgovora, predsednik Meta je istakao, da će što skoriji početak pregovora o članstvu Albanije i Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji i liberalizacija viznog režima za Kosovo i njegovo članstvo u NATO i EU doneti konkretan i veoma pozitivan doprinos jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu, kao i za dobrobit građana Albanije.

15.03.2022

Direktora IFIMES-a primio bivši albanski predsjednik i premijer dr. Sali Berisha

Bivši predsjednik Albanije dr. Sali Berisha predstavio je aktualna dešavanja u Albaniji, regionu te poziciju Albanije u međunarodnim odnosima. Istakao je važnost članstva u EU i u ovom trenutku važnost jasne poruke EU, da će države Z. Balkana biti primljene u punopravno članstvo EU, a ne u privilegirani ili drugi oblik partnerstva. Dr. Berisha je istakao, da je u postojećoj situaciji važno osigurati trajan mir i dugoročnu stabilnost, koja treba da osigura ekonomski prosperitet država i svjetsku stabilnost.

25.01.2022

Donald J. Johnston novi predsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES-a

„Izuzetna nam je čast što je Institut dobio pojačanje u predsjedniku Donaldu J. Johnstonu. Predsjednik Johnston je poznata ličnost svjetskog formata. Svakako bi bilo teško naći iskusniju, kvalifikovaniju i ugledniju ličnost od predsjednika Johnstona. Ponosni smo što je predsjednik Johnston preuzeo vođenje Savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta IFIMES.“

12.01.2022

Direktor IFIMES-a razgovarao s albanskim predsjednikom Ilirom Metom

Predsjednik Albanije Ilir Meta predstavio je aktualna dešavanja u Albaniji, važnost regionalne saradnje te poziciju Albanije u međunarodnim odnosima. Istakao je važnost početka pregovore Albanije i Sjeverne Makedonije sa EU i založio se da obje države istovremeno započnu pregovore o članstvu sa EU. Predsjednik Meta je posebno istakao, da je važno osigirati trajan mir i dugoročnu stabilnost, koja je ključna za prosperitet država pojedinačno i regiona.

06.07.2021

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr. Abazović primio direktora IFIMES-a

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr. Dritan Abazović je predstavio prioritete nove vlade na putu u EU, borbi protiv kriminala i korupcije, uspostavi vladavine prava, važnost ekonomskog razvoja Crne Gore te aktualna događanja u toj državi. Posebno je naglasio važnost ubrzanog napretka te države na putu u EU.