Predavanje - mr.sc. Drago Pilsel: Odnosi između države i crkava/vjerskih zajednica na Zapadnom Balkanu

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) vas u okviru ciklusa »Zapadni Balkan i EU« sa zadovoljstvom poziva na predavanje mr.sc. Drage Pilsela: Odnosi između države i crkava/vjerskih zajednica na Zapadnom Balkanu u utorak, 11. veljače/februara  2020, u 16.00 sati, uHotel (bivši GHU Business), dvorana »Orhideja«, Miklošičeva 3, Ljubljana.

Magistar Drago Pilsel je novinar, kolumnist, urednik, pisac, teolog i društveni aktivist. Rođen je među hrvatskim doseljenicima u Argentini. Poznati je publicist, kolumnist više medija u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, televizijski voditelj, glavni urednik je web portala Autograf.hr.

Potaknuti donošenjem spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koji su pokrenuli masovne prosvjede ponovno se otvara pitanje odnosa države i crkava/vjerskih zajednica na Zapadnom Balkanu te neizbježno pitanje restitucije imovine crkava/vjerskih zajednica. Na predavanju mr.sc. Drage Pilsela biti će prigoda da se o tome detaljno progovori.

Pilsel je kritičan prema pojavama etnonacionalizma, pronicljiv je analitičar događanja na Balkanu, izvrstan je poznavatelj Rimokatoličke crkve i vodeći je novinar religiolog u regiji. Apsolvirao je na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao na Evanđeoskom teološkom fakultetu (ETF) u Osijeku. Na ETF-u je 2008. obranio magisterij znanosti s područja moralne i političke teologije pod nazivom „Teologija nacionalnog anti-mita“'. Doktorand je na Pravoslavnom teološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu gdje priprema disertaciju o pitanju sekularizma, Crkve i moderniteta. Služi se hrvatskim, španjolskim, engleskim, talijanskim i portugalskim jezikom, a pasivno i francuskim i latinskim jezikom.

Predavanje  će biti na hrvatskom  jeziku, a poslije predavanja slijedi razgovor, kojeg će voditi doc. dr. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf, direktori IFIMES-a.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: https://www.youtube.com/watch?v=I2DJIyDth6o 

Molimo vas, da sjedišta u dvorani zauzmete najkasnije do 15.55 sati.

Sudjelovanje na događaju je besplatno, ipak vas molimo, da svoju prisutnost obavezno potvrdite na telefonskom broju (01) 430 15 33 odnosno e-mail: ifimes@ifimes.org

Ljubljana, 3.2.2020

IFIMES – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni konzultativni status pri Ekonomsko-socijalnim vijećem ECOSOC/UN od 2018.godine.