Okrugli stol: Kako je nastajala samostalna i nezavisna Republika Slovenija – 30 godina kasnije

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) vas u okviru ciklusa »Slovenija i EU« sa zadovoljstvom poziva na okrugli stol sa naslovom Kako je nastajala samostalna i nezavisna Republika Slovenija – 30 godina kasnije u petak, 19. juna/lipnja  2020, u 18.00 sati, u bašti u dvorani "Orhideja" uHotel (bivši GHU Business), Miklošičeva 3, Ljubljana.

Godina 1990 je prekretnica demokratskih promjena u Sloveniji. Intenzivne političke promjene dovele su do uvođenja višestranačkog sistema, prvih demokratskih izbora i prve Vlade Republike Slovenije, koja je zajedno s ostalim političkim i društvenim strukturama izvela proces osamostaljivanja i nezavisnosti. Kako mi gledamo na taj proces 30 godina kasnije, koji je put Slovenija prošla za to vrijeme? Kakva je budućnost Slovenije?

Na okruglom stolu sjetit ćemo se tih događaja zajedno s našim gostima. Sa nama će biti:

  • Alojz Peterle, prvi predsjednik Vlade Republike Slovenije, bivši ministar vanjskih poslova i dugogodišnji zastupnik u Evropskom parlamentu
  • Igor Bavčar, prvi ministar unutarnjih poslova Republike Slovenije, bivši ministar za evropske poslove
  • Prof. dr. Ernest Petrič, bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Slovenije, prvi slovenski ambasador u SAD, član i bivši predsjednik Međunarodnopravne komisije (ILC) UN i član Venecijanske komisije Vijeća Evrope.
  • Prof. dr. Ciril Ribičič, profesor emeritus Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i bivši sudija Ustavnog suda Slovenije.

Okrugli stol će biti na slovenskom jeziku, voditi će ga doc. dr. sc. Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: https://www.youtube.com/watch?v=mctAW1nmGns 

Molimo vas, da sjedišta u dvorani zauzmete najkasnije do 17.55.

Sudjelovanje na događaju je besplatno, ipak vas molimo, da svoju prisutnost obavezno potvrdite na telefonskom broju (01) 430 15 33 odnosno e-mail: ifimes@ifimes.org

Ljubljana, 11.juni 2019

IFIMES – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni konzultativni status pri Ekonomsko-socijalnim vijećem ECOSOC/UN od 2018.godine.