Okrugli stol: Aktualna događanja na Bliskom istoku – kako naprijed?

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) vas u okviru ciklusa »Bliski istok i svijet« sa zadovoljstvom poziva na okrugli stol sa naslovom Aktualna događanja na Bliskom istoku – kako naprijed? u srijedu, 22. januara  2020, u 16.00 sati, Grand Hotel Union Business, dvorana »Orhideja«, Miklošičeva 3, Ljubljana.

Bliski istok je ponovno u središtu pozornosti, posebno poslije atentata na iranskog generala Qassema Soleimania, komandanta Iranske republikanske garde, u Bagdadu. Zaoštravanju situacije doprinijela je iranska reakcija raketiranjem američkih vojnih uporišta u Iraku.  Da li će doći do rata između SAD i Irana, koji se najavljuje već od 1979.godine? Kako aktualna događanja na Bliskom istoku utječu na događanja u svijetu, na rivalske regionalne sile, prije svega na Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Islamsku Republiku Iran te Izrael? Navedeni događaji još više će produbiti nesuglasja i nepovjerenje među ključnim akterima na Bliskom istoku. Da li mogu u takvim okolnostima velesile pronaći rješenje za brojne ratove u toj nemirnoj regiji? Kako će sve to utjecati  na jesenske američke predsjedničke izbore? Kako naprijed?

O tim važnim pitanjima govorit će:

  • dr.sc. Jožef Kunič, bivši slovenski veleposlanik u Iranu i Francuskoj, počasni predsjednik Slovenskog društva za međunarodne odnose (SDMO),
  • Boštjan Perne, bivši  direktor Obavještajno sigurnosne službe Ministarstva odbrane  Republike Slovenije,
  • Vladimir Kolmanič, bivši slovenski veleposlanik u Grčkoj i na Cipru, zamjenik slovenskoga veleposlanika u SAD i bivši  šef  sektora za Sjevernu i Latinsko Ameriku te Karibe na Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije.

Okrugli stol će biti na slovenskom jeziku, voditi će ga doc. dr. sc.  Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: https://www.youtube.com/watch?v=kNFMJl1rVLc&t=4465s 

Molimo vas, da sjedišta u dvorani zauzmete najkasnije do 15.55.

Sudjelovanje na događaju je besplatno, ipak vas molimo, da svoju prisutnost obavezno potvrdite na telefonskom broju (01) 430 15 33 odnosno e-mail: ifimes@ifimes.org 

Ljubljana, 16.01.2020

IFIMES – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni konzultativni status pri Ekonomsko-socijalnim vijećem ECOSOC/UN od 2018.godine.