Međunarodna konferencija: 75 godina zajedničke evropske sigurnosti i sistema ljudskih prava,

IFIMES u Beču organizira međunarodnu konferenciju »75 godina zajedničke evropske sigurnosti i sistema ljudskih prava«

Ljubljana/Beč, 28. juni/lipanj 2020 - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) zajedno sa partnerima  1. jula/srpanja 2020 organizira u Beču međunarodnu konferenciju sa naslovom »75 godina zajedničke evropske sigurnosti i sistema ljudskih prava«. Pored IFIMES-a u organizaciji konferencije sudjeluju Modern Diplomacy (platforma vijesti sa sjedištem u EU (www.moderndiplomacy.eu), Vienna School of International Studies (najstarija diplomatska škola na svijetu (www.da-vienna.ac.at), Culture for Peace, platforma za umjetnost, kulturu i znanost sa sjedištem u Beču (www.upf-cultureforpeace.org) i međunarodna znanstvena revija "European Perspectives" (www.europeanperspectives.org).

Međunarodna konferencija »75 godina zajedničke evropske sigurnosti i sistema ljudskih prava« Diplomatska akademija Beč, dvorana FestSaal, Favoritenstraße 15a, 1040 Beč. Srijeda, 1.juli/srpanj 2020 od 10.00 do 18.00 sati

Informacije o detaljnijem programu i prijave su moguće na e-mail: vienna@ifimes.org .

Live-streaming:
Video: 01 first panel Vienna International Conference: 2020: The WWII legacy – Nurnberg and Tokyo trials... https://www.youtube.com/watch?v=DvlGydZDj6g&t=7092s
Video: 02 second panel Vienna Conf. 2020: From Culture for Peace to Culture of Peace–culture, science, arts https://www.youtube.com/watch?v=dfz1l26XS20&t=56s
Video: 03 third panel Vienna Conference 2020: Future to Europe: Is there any alternative to universal... https://www.youtube.com/watch?v=4p2mzY2jyYw

U ime organizatora konferenciju će otvoriti dr. Emil Brix, direktor Vienna School of International Studies (DAW) i dr. Ernest Petrič, bivši predsjednik Ustavnog suda Slovenije i podpredsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES. Sudionicima će se kao glavni govornici obratiti dr. Heinz Fischer, bivši predsjednik Republike Austrije, Ban Ki-moon center, i Ghada Fathi Waly, generalni direktor, sjedište UN u Beču.

Prvi panel nosi naslov „Zaostavštini Drugog svjetskog rata - suđenja u Nürnbergu i Tokiju kao izravna inspiracija za opću i Evropsku povelju o ljudskim pravima, antifašizam kao evropski blok povjerenja, međusobnog povjerenja i dobrosusjedskih odnosa“.

Drugi panel sa nazivom »Evropa: Od kulture za mir do kulture mira - kultura, znanost, umjetnost, sport« biće posvećen ulozi kulture, znanosti, umjetnosti i sporta u društvu.

Treći panel nosi naziv »Budućnost Evrope: Da li postoji alternativa univerzalnomu i sveeuropskom multilateralizmu?; ponovna revizija i ponovno usklađivanje Euro-MED i interkontinentalnih pitanja«.

Među dvadesetak izlagača – od Australije do Sjeverne Amerike, bit će:

Bivši austrijski predsjednik i sadašnji su-predsjedavajući Ban Ki-moon Centra; potpredsjednik Evropske komisije; bivši generalni sekretar OECD-a, te bivši kanadski ministar ekonomije; bivši Evropski komesar i predsjednik Alpbach foruma; bivši generalni sekretar OSCE i sadašnji Visoki komesar za nacionalne manjine OSCE; austrijski najrenomiraniji ekspert za ljudska prava, direktor Međunarodne antikorupcijske akademije, glavni urednik Washington Note – utjecajnog magazina, koji prati mehanizme odlučivanja u američkim centrima moći; generalni sekretar Mediteranske unije sa sjedištem u Barceloni, i mnogi drugi kao i vodeće međunarodne institucije sa sjedištem u Beču  i po svijetu.  

IFIMES-u i njegovim suorganizatorima su se pridružili mnogobrojni univerziteti iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike, dok su medijski partneri četiri renomirana evropska diplomatska magazina i partneri iz Azije.

Poslije međunarodne konferencije u Beču, kao njen nastavak, uslijedit će još jedna konferencija na 75-godišnjicu potpisivanja deklaracije u San Francisku o osnivanju UN-a. Ova će se konferencija održati krajem septembru 2020 u Ženevi.

Ljubljana/Beč, 28. juni/lipanj 2020