Lamberto Zannier novoimenovani direktor za Euro-mediteransku diplomaciju i interkulturna pitanja IFIMES-a

Saopćenje za javnost

 

Lamberto Zannier novoimenovani direktor za Euro-mediteransku diplomaciju i interkulturna pitanja IFIMES-a

 

 

LJUBLJANA/BEČ, 6. januar/siječanj 2021Bivši generalni sekretar Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) ambasador Lamberto Zannier postao je direktor za Euro-mediteransku diplomaciju i interkulturna pitanja (EDIA) Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES[1]). Tako je naslijedio Nadvojvotkinju Camillu Habsburg-Lothringen,koja je obnašala istu funkciju u periodu 2016-2020.

 

Foto: Nj.E. Ambasador Lamberto Zannier, direktor EDIA/IFIMES

 Direktori IFIMES-a doc. dr. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf naglasili su, da im je posebno drago što je institut dobio pojačanje u ličnosti ambasadora Zanniera, čiji će ugled, iskustvo i entuzijazam dati novi zamah u djelovanju IFIMES-a.

 

Iznimna nam je čast, da će naš dragi kolega, ekselencija Zannier, ubuduće biti sa nama zbog važnosti suradnje različitih aktera u izgradnji boljeg društva, jer okupljeni u ideji boljeg sutra možemo savladati i nadvladati mnogobrojne razlike među nama, koje su samo prividne i okrenuti su rješavanju realnih problema i izazova. Činjenica, da je ambasador Zannier službovao na Balkanu (2008-11), u dva uzastopna mandata kao generalni sekretar rukovodio OSCE-om (2011-2017), te bio OSCE-ov Visoki komesar za nacionalne manjine (2017-2020) od neprocjenjivog je značaja za naš institut. Teško je bilo gdje u svijetu pronaći osposobljeniju, kompetentniju i ugledniju osobu od ambasadora Lamberta Zanniera. Još jednom, ponosni smo da je on u vodstvu Međunarodnog instituta IFIMES.“

 

Šef IFIMES-a u Beču prof. dr. Anis H. Bajrektarević istakao je značaj Euro-Mediterana, kao regije koja je jezgro civilizacija, a interkulturna suradnja je jedan od ključnih izazova modernog svijeta. „OSCE je jedinstvena organizacija, koja unutar svog pankontinentalnog mehanizama ima i tzv. mediteransko partnerstvo. Dakle, OSCE je pored UN-a, jedini multilateralni sistem koji okuplja Arape i Izrael. Stoga, uvjeren sam, da će naše zajedničko djelovanje dodatno ojačati aktivnosti IFIMES-a na području bez kojeg za Evropu nema budućnosti.“

 

Ljubljana/Beč, 6. januar/siječanj 2021   

 

Fusnota:

[1] IFIMES - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni savjetodavni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.