Direktora IFIMES-a primio bivši albanski predsjednik i premijer dr. Sali Berisha

Saopćenje za javnost

LJUBLJANA/TIRANA, 15. mart 2022 – Bivši predsjednik i premijer Republike Albanije prof. dr. Sali Berisha primio je direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES[1]) prof. dr. Zijada Bećirovića, koji su razgovarali o aktualnim događanjima u Albaniji, regionu i svijetu u kontekstu ukrajinske krize.

Image preview
Foto IFIMES: dr.  Zijad Bećirović (lijevo) i dr. Sali Berisha (desno)

Bivši predsjednik Albanije prof. dr. Sali Berisha predstavio je aktualna dešavanja u Albaniji, regionu te poziciju Albanije u međunarodnim odnosima. Istakao je važnost članstva Albanije u EU i u ovom trenutku važnost jasne poruke EU, da će države Zapadnog Balkana biti primljene u punopravno članstvo EU, a ne u privilegirani ili drugi oblik partnerstva. Predsjednik dr. Berisha je posebno istakao, da je u postojećoj situaciji važno osigurati trajan mir i dugoročnu stabilnost, koja treba da osigura ekonomski prosperitet država i svjetsku stabilnost.

Direktor IFIMES-a dr. Bećirović zahvalio se predsjedniku dr. Berishi na predstavljanju aktualne situacije u Albaniji, u regionu te poziciju Albanije u međunarodnim odnosima. Istakao je ključnu ulogu dr. Berishe u demokratskim promjenama u Albaniji prije 30 dogodina, zasluge za punopravno članstvo Albanije u NATO-u, koje se pokazalo posebno važnim i historijskim potezom u kontekstu sadašnje ukrajinske krize. Dr. Berisha je također zaslužan za članstvo Albanije u Vijeću Evrope, za viznu liberalizaciju te potpis Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) Albanije sa EU.

Image preview

Na kraju razgovora direktor IFIMES-a dr. Bećirović pozvao je predsjednika dr. Berishu da napiše uvodnik za međunarodnu naučnu reviju European Perspectives, u kojem će predstaviti svoj pogled na proces pridruživanja Albanije EU, što je sa zadovoljstvom prihvatio. Međunarodni institut IFIMES će u narednom periodu povećati svoje aktivnosti u Albaniji kao znak podrške toj zemlji na njenom evropskom putu i ponovnom procesu demokratizacije te države.

Ljubljana/Tirana, 15. mart 2022

[1] IFIMES - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni savjetodavni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.