Preživjele žrtve genocida posjetile IFIMES

Foto: Zijad Bećirović (lijevo), Murat Tahirović, Munira Subašić, Ernest Petrič (desno) 

 

SAOPŠTENJE/PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Preživjele žrtve genocida posjetile IFIMES

 

LJUBLJANA, 13. novembar 2015 – Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) mr.sc. Zijad Bećirović i potpredsjednik Savjetodavnog odbora instituta prof.dr. Ernest Petrič primili su Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

 

Međunarodni institut IFIMES u kontinuitetu prati i analizira dešavanja u oblasti kršenja teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, posebice za područje bivše SFRJ. S tim u vezi IFIMES je pružao i pruža podršku međunarodnim i nacionalnim pravosudnim organima u procesuiranju svih počinjenih zločina na području bivše SFRJ, kao i podršku žrtvama na implementaciji međunarodnih pravnih normi, koje tretiraju prava žrtava. I ovog puta je naglašena podrška radu ICTY i Rezidualnog mehanizma, kao pravnog nasljednika ICTY, odnosno apostrofirana je zajednička želja i nastojanja da se rad ICTY i Rezidualnog mehanizma završi u skladu sa najvišim pravnim međunarodnim standardima i da se izbjegnu dodatne neprincipijelne akcije i odluke koje su obilježile završetak rada ovog međunarodnog suda. Također, od posebne važnosti je, da ICTY nastavi svoj rad u Sarajevu poslije 2017.godine na predmetima, koje je ICTY već odobrio i označio prema pravilima Rimskog puta, a koji su dostavljeni Tužilaštvu BiH, a još uvijek nisu procesuirani.

 

Također, razgovaralo se o podršci strukturalnom dijalogu u oblasti pravosuđa BiH, koji se vodi pod okriljem međunarodne zajednice i naglašena potreba da se progon ratnih zločinaca u BiH intenzivira. S tim u vezi potrebna je hitna promjena dosadašnje tzv. Državne strategija za progon ratnih zločinaca u BiH uz pomoć i podršku međunarodne zajednice i ICTY.

 

Ljubljana, 13.novembar 2015