Međunarodni okrugli stol: UN – reaktivacija multilateralizma

 

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)

 

vas u okviru ciklusa »UN i svijet«

 

sa zadovoljstvom poziva na međunarodni okrugli stol

 

sa naslovom

 

UN – reaktivacija multilateralizma

 

u ponedjeljak, 30. septembra/rujna 2019, u 16.00 sati,

 Grand Hotel Union Business, dvorana »Orhideja«, Miklošičeva 3, Ljubljana.

 

Ovih dana se u New Yorku održava 74. redovno godišnje zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN). Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) ima specijalni konzultativni status (special consultative status UN) u okviru  Ekonomsko-socijalnoga vijeća (ECOSOC) UN  od 2018.godine.Zato je Institut odlučio organizirati međunarodni okrugli stol o ulozi, važnosti te reformi UN-a u okviru postojećeg svjetskog poretka i reaktivaciji multilateralizma u međunarodnim odnosima.

 

Većinsko je mišljenje, da je potrebno reformirati UN kako bi se uspješno suočio sa svim izazovima. Pitanje je kako se reformirati, kako slijediti svim iznenadnim promjenama u svijetu i kako brzo i učinkovito pronaći rješenja. Koja je uloga bilateralizma i multilateralizma u međunarodnim odnosima. O tim i drugim važnim pitanjima će svoja mišljenja iznijeti:

  • Budimir Lončar, zadnji ministar za vanjske poslove SFRJ (1987-1991), bivši specijalni izaslanik Generalnoga sekretera UN za Pokret nesvrstanih, veleposlanik SFRJ u Washingtonu, Bonnu i Jakarti, bivši posebni savjetnik dva hrvatska predsjednika, 
  • prof. dr.sc. Ernest Petrič, bivšislovenski veleposlanik u UN,prvi slovenski veleposlanik u SAD, bivši predsjednik Ustavnoga suda Republike Slovenije, član i bivši predsjednik Međunarodno pravne komisije (ILC) UN.
  • prof. dr.sc. Tvrtko Jakovina, povjesničar, redoviti profesor svjetske povijesti 20.stoljeća na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Okrugli stol će biti na slovenskom i hrvatskom jeziku, voditi će ga doc. dr. sc.  Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

 

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: https://www.youtube.com/watch?v=rRwDF_qOBPg&feature=youtu.be

 

Molimo vas, da sjedišta u dvorani zauzmete najkasnije do 15.55.

 

Sudjelovanje na događaju je besplatno, ipak vas molimo, da svoju prisutnost obavezno potvrdite na telefonskom broju (01) 430 15 33 odnosno e-mail: ifimes@ifimes.org

 

Ljubljana, 24.9.2019