Međunarodna konferencija u Beču: Evropa - budućnost - susjedstvo/prepreke, rekalibracija, kontinuitet

 

Saopćenje za javnost

 

IFIMES u Beču organizira međunarodnu konferenciju:

 

»Evropa - budućnost - susjedstvo

prepreke, rekalibracija, kontinuitet«

 

Ljubljana/Beč, 4. mart 2021 - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES[1]) zajedno sa partnerima 8. marta 2021 organizira u Beču međunarodnu konferenciju sa naslovom »Evropa - budućnost – susjedstvo/prepreke, rekalibracija, kontinuitet«. Pored IFIMES-a u organizaciji konferencije sudjeluju Modern Diplomacy (platforma vijesti sa sjedištem u EU (www.moderndiplomacy.eu), međunarodna znanstvena revija „European Perspectives“ (www.europeanperspectives.org), Vienna School of International Studies (najstarija diplomatska škola na svijetu (www.da-vienna.ac.at), i Culture for Peace, platforma za umjetnost, kulturu i znanost sa sjedištem u Beču (www.upf-cultureforpeace.org)

  

Međunarodna konferencija:

 

»Evropa - budućnost - susjedstvo

prepreke, rekalibracija, kontinuitet«

 

Diplomatska akademija Beč, dvorana FestSaal, Favoritenstraße 15a, 1040 Beč.

 

Ponedjeljak, 8.mart 2021 od 10.00 do 18.00 sati.

 

Detaljnije informacije o  programu i prijave:

 Lola Servary, koordinatorica konferencij

E-mail: euro-med@ifimes.org, vienna@ifimes.org

 

Live-streaming: https://www.facebook.com/DiplomaticAcademyVienna

 

U ime organizatora konferenciju će otvoriti dr. Emil Brix, direktor Vienna School of International Studies (DAW) i dr. Ernest Petrič, bivši predsjednik Ustavnog suda Slovenije i podpredsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES. Učesnicima će se kao glavni govornici obratiti Olivér Várhelyi, evropski komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope (tbc), George W. Vella, predsjednik Republike Malta i Ilir Meta, predsjednik Republike Albanije (predsjedavajuća država OSCE 2020).

 

Prvi panel nosi naslov „Ponovni pregled i razmišljanje o Euro-Med: poticanje dijaloga i zajedničkog pristupa u rješavanju zajedničkih izazova“. Moderator panela je ambasador Lamberto Zannier, generalni sekretar OSCE (2011–2017), direktor IFIMES za Euro-mediteransku diplomaciju i interkulturna pitanja (EDIA).  Govornici su:

-         Pascal Allizard, senator, podpredsjednik Parlamentarne skupštine OSCE, specijalni izvjestilac za pitanja Mediterana

-         Gustavo Pallares, zamjenik generalnog sekretara Parlamentarne skupštine OSCE

-         Monika Wohlfeld, njemačka predsjedavajuća za mirovne studije i prevenciju  konflikata, Mediterranean Academy of Diplomatic Studies

-         Ali Goutali, direktor, Organizacija islamske saradnje (OIC), Džeda

-         Ettore Greco, izvršni podpredsjednik Instituta za međunarodna pitanja (IAI), šef za multilateralizam i programa za globalno upravljanje, Italija

-         Emiliano Alessandri, viši saradnik za vanjsku saradnju, OSCE

 

Drugi panel nosi naslovom „Pravna država, od zdravlja do obrazovanja, socijalna stabilnost, neprekidno poslovanje za vrijeme C-19 i evropske reindustrializacije; Međugeneracijsko i ekonomski ozelenjivanje; Tranzit i energetska sigurnost;“. Moderator panela je Lejla Mazlić, Al Jazeera. Govornicu su:

-         Florian Iwinjak, Organizacija ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), strateški odnosi i mobilizacija resursa

-         Carlos López-Veraza Perez, javni tužilac, Španija

-         Predstavnik Konferencije Organizacije ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD), (tba)

-         Predstavnik Međunarodne organizacije rada (ILO), (tba)

-         Kamila Zarychta Romanowska, ekspert za pravna pitanja EP, EU/Poljska

-         Maria Smotrytska, Ukrajinsko udruženje sinologa , Šangaj/Kijev

  

Treći panel nosi naslov »Brexit i budućnost prekoatlantskih odnosa: raskid ili ponovna rekalibracija?«. Moderator panela je Katrin Harvey, Ban Ki-moon Centre for Global Citizens, Beč/Seul. Govornici su:

-         Eva Kaili, zastupnica Evropskog Parlamenta – industrija, istraživanja i energija EU/Brisel

-         Katarzyna Zysk, zamjenica direktora, Norwegian Institute for Defence Studies

-         Scott Younger, međunarodni kancelar Predsjedničkog univerziteta u Indoneziji, Velika Britanija

-         Elizabeth Deheza, šef, Latin America Strategic Intelligence, London

-         Matthias E. Leitner, Univerzitet u Bonnu, Njemačka

-         Siniša Ljepojević, dopisnik Tanjuga London/Washington (aD)

-         Heather Katharine McRobie, Univerzitet Oxford i Bifröst, Velika Britanija/Australija

 

Međunarodna konferencija će se zaključiti muzičkim programom Reine Hirano, (violončelo), Tokio, Japan sa naslovom »Od kulture za mir do kulture mira«, koja će izvoditi kompozicije Čajkovskog, Bacha i Saint-Saënsa u živo u prostorijama DAW.

 

Međunarodnom institutu IFIMES i njegovim suorganizatorima su se pridružili mnogobrojni univerziteti iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike, dok su medijski partneri četiri renomirana evropska diplomatska magazina i partneri iz Azije.

 

Međunarodna konferencija je jedna u nizu od četiri konferencije Vienna Process 2020–2021 - Beč(juli 2020 i mart 2021), Ženeva (maj 2021) i Barcelona (septembar 2021).

 

Beč, juli 2020 - Vienna Process I after movie je dostupan na linku   https://www.youtube.com/watch?v=QJHxZFaWfgM

 

Ljubljana/Beč, 4. mart 2021

 

Fusnota:

[1] IFIMES – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, nosilac je specijalnog konzultativnog statusa pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.