Sankcionisati nosioce političkog projekta otcjepljenja RS od BiH

Prof.dr. Mirko Pejanović

● dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH)

 

Sankcionisati nosioce političkog projekta otcjepljenja RS od BiH

 

Suverenitet, integritet i međunarodnopravni subjektivitet države Bosne i Hercegovine (BiH), utemeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom je pretpostavka i uslov očuvanja mira u Bosni i Hercegovini. Ne samo mira u Bosni i Hercegovini već i mira u regionu i šire u Evropi. Dejtonskim mirovnim sporazumom mir u Bosni i Hercegovini se štiti i gradi snagom angažovanja međunarodne zajednice – preko Visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), specijalnog predstavnika Evropske unije kao i demokratskih građanskih bosanskohercegovačkih snaga koje su za miran razvoj države Bosne i Hercegovine. Politički projekt otcjepljenja Republike Srpske (RS) od Bosne i Hercegovine, koji zagovara i predvodi Milorad Dodik, predsjednik RS direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini. Taj projekat ugrožava i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su zagarantovani suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine.

 

Rušenjem suvereniteta i integriteta države Bosne i Hercegovine negira se istovremeno i opstojnost države Bosne i Hercegovine i opstojnost Republike Srpske kao njenog dijela. Otvorena prijetnja miru izrečena 9. januara 2017. na svečanosti obilježavanja dana RS najavom otcjepljenja RS od Bosne i Hercegovine mora biti sankcionisana od OHR-a, zapravo Vijeća za implementaciju mira (PIC), te specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini i demokratskih građanskih snaga u BiH.

 

Ukoliko Visoki predstavnik međunarodne zajednice dr. Valentin Inzko ne može zaustaviti secesiju RS i urušavanje opstojnosti države BiH i mira u njoj onda treba odstupiti sa svoje funkcije. Istovremeno ako Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne može zaustaviti destabilizaciju političkog stanja u Bosni i Hercegovini i ako nema konsenzus u vršenju uloge civilne komande nad Oružanim snagama treba, u interesu očuvanja mira, odstupiti i omogućiti građanskim demokratskim snagama da se bore za mir u Bosni i Hercegovini i njenu ubrzanu integraciju u EU i NATO savez.

 

Pokušaj urušavanja zakonske uloge i ustrojstva jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, samo je prva faza, potpune destrukcije institucija države Bosne i Hercegovine. Niko kome je stalo do mira ne može stajati po strani u odnosu spram nacionalističkog projekta rušenja države Bosne i Hercegovine. Jer taj projekt vodi u sukobe i rat.

 

Nacionalistička retorika Milorada Dodika, predsjednika RS, nije i ne može se tretirati samo kao pokušaj homogenizacije izbornog tijela u RS da bi se ostalo na vlasti i dobili izbori 2018. Retorika Milorada Dodika je više od toga. Ona je izraz političkog projekta rušenja države Bosne i Hercegovine. Zato takva retorika mora biti zaustavljena na osnovu ovlaštenja predstavnika međunarodne zajednice i EU u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Ona mora biti zaustavljena i akcijom demokratskih građanskih snaga koje su za mir i integritet države Bosne i Hercegovine.

 

U interesu građana da žive u miru valja izgraditi sveopšti stav da ni Milorad Dodik ni bilo ko kad ugrožava mir i krši Dejtonski mirovni sporazum ne može ostati na javnim političkim funkcijama u državi Bosni i Hercegovini.

 

Sarajevo/Ljubljana, 18.januar 2017