IFIMES suorganizator međunarodne konferencije „Društvena kohezija, međureligijsko razumijevanje i regionalna saradnja“

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

IFIMES suorganizator međunarodne konferencije „Društvena kohezija, međureligijsko  razumijevanje i regionalna saradnja“

LJUBLJANA/SARAJEVO, 15.decembar 2016 – Univerzalna mirovna federacija UPF (Universal Peace Federation) u saradnji sa  Međunarodnim institutom za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES (International Institute for Middle-East and Balkan Studies) i Udruženjem za bosanskohercegovačku-azijsku saradnju, razumijevanje i solidarnost ABACUS organizirala je 15.decembra 2016 u Sarajevu međunarodnu konferenciju „Društvena kohezija, međureligijsko razumijevanje i regionalna saradnja“.

Konferenciju su otvorili šef ureda IFIMES-a u Beču, prof. Anis H. Bajrektarević, generalni sekretar UPF-a Europa, Jacques Marion, i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, uz prisustvo  i obraćanje Nadvojvotkinje Austrije i princeze Toskane Camille Habsburg-Lothringen, direktorice za euro-mediteransku diplomaciju i interkulturna pitanja na Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Prvi panel „Međureligijsko vijeće - model za mir i pomirenje u Europi“ okupio je poglavare vjerskih zajednica u BiH. Panelisti su iznijeli stajališta o međureligijskom dijalogu i saradnji u zemlji i regionu, te izgledima Međureligijskog vijeća kao modela za mir i pomirenje.

Drugi panel „Izgradnja društvenog konsenzusa za novu Evropu“ ponudio je odgovore na izazove uzrokovane etničkim konfliktima, migracijama, radikalizmom, koji imaju utjecaja na regiju i Evropu, kao i poglede na izgradnju socijalnog konsenzusa u multikulturalnom društvu.  

Konferencija je zatvorena panelom „Parlamentarci za mir i regionalna saradnja“, na kojem je glavni panelista bio visoki predstavnik u BiH (OHR), dr. Valentin Inzko, te se diskutiralo o ulozi  i angažmanu parlamentaraca u ostvarivanju puteva saradnje i zajedničkog napretka u regiji, uz davanje preporuka za politike i korake koji mogu dovesti do mirnog i demokratskog rješenja konflikata.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici institucija BiH, diplomatskog kora u BiH, akademske zajednice, te brojni ugledni gosti.

Ljubljana/Sarajevo, 15. decembar 2016