Albanski predsjednik Ilir Meta primio direktora IFIMES-a Zijada Bećirovića

Saopćenje za javnost

Albanski predsjednik Ilir Meta primio direktora IFIMES-a Zijada Bećirovića

LJUBLJANA/TIRANA, 25.mart 2022Predsjednik Republike Albanije Ilir Meta primio je direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES[1]prof. dr. Zijada Bećirovića. Razgovarali su o trenutnoj ratnoj situaciji u Ukrajini i njenom uticaju na region i šire.

Tokom razgovora, predsednik Meta je istakao, da će što skoriji početak pregovora o članstvu Albanije i Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji i liberalizacija viznog režima za Kosovo i njegovo članstvo u NATO i EU doneti konkretan i veoma pozitivan doprinos jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu, kao i za dobrobit građana Albanije.

Predsjednik je također naglasio da je poštovanje želja naroda Bosne i Hercegovine za članstvom u NATO i EU legitimno i u velikoj mjeri služi miru, stabilnosti i sigurnosti ne samo u regionu već i šire.

Foto IFIMES: Zijad Bećirović (lijevo) i Ilir Meta (desno)

Direktor IFIMES-a dr. Bećirović je zahvalio predsjedniku Meti na iznošenju stavova, ističući značaj djelovanja Albanije na njenom evropskom putu i u procesu ponovne demokratizacije.

Na kraju razgovora pozvao je predsjednika Metu da uskoro održi predavanje u institutu, što je predsjednik Meta sa zadovoljstvom prihvatio.

Ljubljana/Tirana, 25.mart 2022

[1] IFIMES - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni konzultativni status pri Ekonomsko-socijalnim vijećem ECOSOC/UN od 2018.godine.