Donald J. Johnston novi predsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES-a

Saopćenje za javnost

 

Donald J. Johnston  novi predsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES-a

 

LJUBLJANA/OTTAWA, 26. januar 2022Bivši generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Donald J. Johnston novi je predsjednik Savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1]. Johnston je bio ministar u nekoliko kanadskih vlada u 1980-tim i 1990-tim godina, predsjednik Liberalne stranke Kanade (1990-1994) i prvi Neevropljanin generalni sekretar OECD (1996-2006). Kao član Kabineta premijera Kanade Pierra Trudeau od 1980. do 1984. godine, Johnston je sukcesivno obavljao funkcije predsednika Odbora za trezor, ministra za nauku i tehnologiju i ministra za ekonomski i regionalni razvoj. Johnston je u drugim sazivima također obnašao druge visoke državne funkcije kao što su ministar pravosuđa te Generalni državni tužilac Kanade. Kao jedan od najuspješnijih Generalnih sekretara OECD, Johnston će biti upamćen po otvaranju prve institucionalne saradnje između G-7 zemalja te grupe dolazećih ekonomija: Rusijom, Kinom, Indijom i Brazilom; uvođenjem matrice korporacijske društvene odgovornosti (corporate social responsibility). Odmah po dolasku na čelo ove važne organizacije sa sjedištem u Parizu, Johnston je oformio Direkciju za obrazovanje, koja ubrzo za tim započinje poznatu kvantifikaciju i rangiranje obrazovnih ustanova, tzv. PISA (Program of International Student Assessment), koja danas predstavlja zlatni standard za sve.

Foto: Nj. E. Donald J. Johnston, predsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES 

Direktori IFIMES-a prof. dr. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf naglasili su, da je Donald J. Johnston postao predsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES-a i da će ojačati Institut svojim ugledom, iskustvom, utjecajem i zalaganjem, dajući pri tome novu inspiraciju i poticaj za njegov budući rad, posebno jer IFIMES ima specijalni konzultativni status u Ekonomskom-socijalnom vijeću UN (ECOSOC/UN).

Izuzetna nam je čast što je Institut dobio pojačanje u predsjedniku Donaldu J. Johnstonu. Predsjednik Johnston je poznata ličnost svjetskog formata. Svakako bi bilo teško naći iskusniju, kvalifikovaniju i ugledniju ličnost od predsjednika Johnstona. Ponosni smo što je predsjednik Johnston preuzeo vođenje Savjetodavnog odbora Međunarodnog  instituta IFIMES.“

Šef predstavništva IFIMES-a u Beču prof. dr. Anis H. Bajrektarević istakao je značaj Savjetodavnog odbora u radu IFIMES-a i važnost predsjednika Johnstona, koji je u svojoj karijeri sudjelovao u donošenju odluka o ključnim izazovima savremenog svijeta: „OECD je jedinstvena organizacija, koja u svom djelovanju okuplja najrazvijenije države i demokratije,  koje su uzor i budućnost savremenog svijeta. Stoga sam uvjeren da će naše zajedničko djelovanje ojačati aktivnosti IFIMES-a u drugim dijelovima svijeta, posebno na Bliskom istoku i Balkanu, koji su važna i osjetljiva područja, koja također mogu doprinijeti boljoj budućnosti.”

Ljubljana/Ottawa, 26. januar 2022                                  


[1] IFIMES - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni savjetodavni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.