Direktor IFIMES-a panelist na 6. regionalnoj poslovnoj konferenciji Biznis plusa

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Direktor IFIMES-a panelist na 6. regionalnoj poslovnoj konferenciji Biznis plusa

 

LJUBLJANA/SKOPJE, 2. oktobar 2015 – Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) mr.sc. Zijad Bećirović je jučer u Skopju nastupio kao panelist na 6. regionalnoj poslovnoj konferenciji Biznis plusa na panelu »Mogućnosti za poslovanje na novim tržištima– kako to postići zajedno«.

 

Direktor Bećirović je naglasio značaj dubinskog snimanja kultura (cultural due dilligence) u poslovanju. Obično biznismeni rade due dilligence, koji se odnose na financijske i druge brojčane pokazatelje zanemarujući uticaj, poznavanje i razumijevanje različitih kultura na poslovanje na novim tržištima i državama.Intenziviranje odnosa i suradnje između različitih država svijeta, ne znači, da se kulturne razlike smanjuju ili nestaju. Upravo suprotno, nestaju ekonomske granice, dok se podižu kulturne granice i barijere, stvaraju se novi izazovi i mogućnosti u poslovanju. Činjenica je, da međusobna suradnja i rastuća suovisnost između različitih država jačaju kulturne razlike, potrebno je razumjeti više nego ikada prije različite kulture i njihov uticaj na način poslovanja i pogled na svijet, dok na drugoj strani troškovi kulturnog nerazumijevanja postaju sve veći.

 

U raspravi je naglašeno, da je kompanijama iz regije za nastup na trećim tržištima neophodan usklađen zajednički nastup te veća podrška države.

 

Ljubljana/Skopje, 2. oktobar 2015