General Michael D. Barbero novi član Sveta IFIMES

● General-podpolkovnik Michael D. Barbero

Sporočilo za javnost

General Michael D. Barbero novi član Sveta IFIMES

Ljubljana, 21. april 2020 - Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) sporoča, da je novi član Sveta IFIMES postal upokojeni ameriški general-podpolkovnik Michael D. Barbero.

General-podpolkovnik Michael D. Barbero je diplomiral na vojaški akademiji ZDA West Point. V svoji ugledni karieri je služil na najrazličnejših vodstvenih položajih v ameriški vojski in poveljeval silam na vseh stopnjah, od poročnika do general-podpolkovnika. Medtem ko je bil general, je v Iraku preživel 46 mesecev v treh ločenih bojnih misijah.

General-podpolkovnik Barbero je od upokojitve iz ameriške vojske aktivno sodeloval pri mednarodnem svetovanju in poslovnem razvoju predvsem v Evropi, na Balkanu in na Bližnjem vzhodu. Redno obiskuje Balkan in na Bližnji vzhod, da bi se srečal z visokimi političnimi, varnostnimi in poslovnimi voditelji v teh regijah. Večkrat je pričal pred kongresom ZDA o varnostnih vprašanjih na Balkanu in na Bližnjem vzhodu.

Ob imenovanju generala-podpolkovnika Michaela D. Barbera v Svet IFIMES, je direktor inštituta doc. dr. Zijad Bećirović izjavil: »General Barbero je izjemna osebnost, ki bo dodatno obogatila in prispevala k delovanju IFIMES-a. Zaradi svojih neprecenljivih izkušenj in vrhunskih dosežkov v svoji vojaški in civilni karieri bo pripomogel k delovanju inštituta posebej na Bližnjem vzhodu in Balkanu. General Barbero je veliki zagovornik NATO-a in verjame, da morajo ZDA, Zahodna Evropa in NATO narediti vse, da se regija Balkana  integrira v zahodne inštitucije. Ponosni smo, da je general Barbero del ekipe IFIMES-a«.

General-podpolkovnik Michael D. Barbero je ob imenovanju v Svet IFIMES-a izjavil: »Vesel sem, da sem del sijajne ekipe Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES). Želim si, da s svojimi dosedanji izkušnjami in delovanjem prispevam k nadaljnjemu razvoju IFIMES-a, posebej v regijah Bližnjega vzhoda in Balkana ter na globalni ravni, saj ima inštitut številne zmogljivosti za nadaljnji razvoj in nove uspehe. Skupaj z ostalimi člani inštituta bomo naredili IFIMES še bolj uspešen, vpliven in prepoznaven.«

IFIMES ima poseben posvetovalni status pri Ekonomsko-socialnem svetu Združenih narodov v New Yorku (ECOSOC/OZN), prav tako pa je tudi izdajatelj mednarodne znanstvene revije »European Perspectives«.

Ljubljana, 21. april 2020