Diplomacija v prizmi: Izbrani članki 1990-2021

Sporočilo za javnost

Diplomacija v prizmi: Izbrani članki 1990-2021

LJUBLJANA, 17. maj 2022 – Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES[1]) sporoča, da je izšla knjiga »Diplomacija v prizmi: Izbrani članki 1990-2021«, v kateri je objavljen izbor člankov, ki jih je avtor dr. Milan Jazbec, redni profesor diplomacije in veleposlanik, pisatelj in pesnik, zaposlen na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, objavljal v minulih treh desetletjih. Gre za prvo knjigo iz zbirke »Znanstvena misel in publicistično delo Milana Jazbeca«. Druga knjiga z naslovom »Dan je vsak na novo stkan« prinaša izbor avtorjevih esejev in spremnih besed iz istega obdobja, tretja z naslovom »Varnost, obramba in Slovenija« pa vsebuje njegove izbrane prispevke iz časa 2001-2021. Obe navedeni knjigi izideta v mesecu juniju.

Bistvo znanstvenega in publicističnega prispevka dr. Jazbeca je v vsestranskem obravnavanju diplomacije. Zraven teoretičnih pogledov se predvsem posveča proučevanju nastanka, razvoja in delovanja slovenske diplomacije (kjer je kot diplomat tudi sam aktivni udeleženec od njenih začetkov). Pionirsko razvija sociologijo diplomacije in postmoderno diplomacijo, posebno pozornost posveča tudi stičišču diplomacije in literature. Diplomaciji se posveča še v literaturi, saj zaključuje svojo trilogijo romanov o diplomaciji Dama v belem (prvi del Mavrica izza duše, drugi del Iskanje izgubljene duše, oba izšla v različnih prevodih), objavlja pa tudi poezijo. Njegovo delo predstavlja izstopajoč prispevek k razvoju diplomatskih študij v Sloveniji in v širšem mednarodnem merilu. S svojim pisanjem je ustvaril izviren in pomemben prispevek k delovanju slovenščine kot jezika diplomacije.

Profesor in veleposlanik dr. Milan Jazbec v navedeni trilogiji predstavlja zaokrožen izbor iz svojega bogatega in obsežnega znanstvenega in publicističnega opusa, ki obsega več kot sedemdeset objavljenih knjig in več kot 130 člankov o diplomaciji in sorodnih temah, vse v petnajstih jezikih. Dr. Jazbec je bil slovenski veleposlanik v Severni Makedoniji (2016-2020) in v Turčiji (2010-2015), akreditiran nerezidenčno v Azerbajdžanu, Iraku, Iranu, Libanonu in Siriji, ter državni sekretar na Ministrstvu za obrambo (2000-2004). Diplomacijo predava na Novi univerzi, med drugim je predaval na Univerzi Columbia, Dunajski diplomatski akademiji ter na fakultetah za politične vede v Sarajevu in Zagrebu ter bil gostujoči profesor na različnih univerzah v Severni Makedoniji in Turčiji. Je član Slovenskega centra PEN in višji predavatelj na Diplo Ženeva.

Ljubljana, 17. maj 2022

[1] IFIMES – Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije s sedežem v Ljubljani, Slovenija, ima poseben posvetovalni status pri Ekonomsko-socialnem svetu ECOSOC/OZN, New York, od leta 2018.