ATENTAT NA BENAZIR BHUTTO

Juče 27.decembra/prosinca 2007.godine u Pakistanu su teroristi ubili vodeću opozicionu političarku Benazir Bhutto. Kao prva premijerka u islamskom svijetu, veliki borac za demokratizaciju Pakistana i saradnica Međunarodnog instituta IFIMES, cijeli svoj život posvetila je borbi za demokratski Pakistan.

Na Međunarodnom institutu IFIMES smo posebno ožalošćeni, ogorčeni i zabrinuti zbog atentata na Benazir Bhutto, jer smo 08.februara/veljače 2005.godine bili svjedoci atentata na iračkog političara i člana Međunarodnog instituta IFIMES Mithala Al-Alusija, u kojem su bila ubijena oba njegova sina 30-godišnji Ayman i 22-lgodišnji Jamal. Mithal Al-Alusi je predsjednik Demokratske stranke iračkog naroda (DPIN) in bio je prvi irački političar, koji je posjetio Izrael od njegovog osnivanja. Samo nekoliko mjeseci prije atentata Al-Alusi je u okviru delegacije Međunarodnog instituta IFIMES učestvovao na međunarodnoj konferenciji o borbi protiv terorizma u Herzliyi u Izraelu.

Najveću odgovornosti za atentat na Benazir Bhutto snosi sadašnji pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, koji nije obezbjedio odgovarajuću sigurnost opozicionoj voditeljici i otpravio slabosti u pakistanskoj policiji. Pored Musharrafa odgovornost za atentat moraju preuzeti vjerski vođe u Pakistanu, koje su u uskoj vezi sa vjerskom hijerarhijom u Saudijskoj Arabiji i njihovom obavještajnom službom, koja je vrlo aktivna u Pakistanu već od početka sovjetske invazije u Afganistanu.

Međunarodni institut IFIMES je često upozoravao na stanje u sigurnosnim službama pojedinih država i naglašavao značaj sigurnosti za razvoj demokratskih društava.

Kao suosnivač ICTAC-a (International Counter-Terrorism Academic Community, Herzliya, Izrael) IFIMES sa posebnom pažnjom prati i upozorava na djelovanje sigurnosnog sistema u pojedinim državama, u poslednje vrijeme posebno u policijama Njemačke, Portugala, Slovenije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Egipta i Saudijske Arabije.

Međunarodni institut IFIMES poziva EU, da se što više posveti reformama policija ne samo u novim članicama EU, gdje je policija bila sastavni dio represivnog komunističkog sigurnosnog aparata i često bila povezivana sa organiziranim kriminalom, korupcijom i politički motiviranim ubistvima, nego se mora posvetiti i reformama policije u državama u kojima EU ima svoje strateške političke, privredne i sigurnosne interese, kao što je to npr. Pakistan. EU mora učiniti radikalni zaokret u svojoj politici i umjesto podrške i saradnje sa omraženim režimima u muslimanskim državama, uspostaviti saradnju sa demokratskim snagama. Javna diplomatija mora biti usmjerena ka muslimanskim narodima u tim zemljama.

Ljubljana, 28.decembar/prosinac 2007