DR. ROBERT J. DONIA U POSJETI SLOVENIJI

Predsjednik Savjeta Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), profesor na Univerzitetu Michigan dr. Robert J. Donia, će u okviru svoje evropske turneje posjetiti Sloveniju od 03. do 10. novembra 2007.godine.

Dr. Robert J. Donia je istraživač na Centru za ruske i istočnoevropske studije Univerzeta Michigan i gostujući profesor na Univerzitetu Kalifornija u San Diegu. Autor je brojnih knjiga, članaka i recenzija u znanstvenim revijama, koje se bave sa nekadašnjom Jugoslavijom. Savjetnik je Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu.

Tokom posjete susrest će se sa vodećim predstavnicima slovenskog znanstvenog i univerzitetskog života. Međunarodni institut IFIMES je prilikom njegove posjete pripremio slijedeći program:

Utorak, 06. novembar 2007 u 16.00 sati, Centar Evropa, Dalmatinova 4, Ljubljana:

  • predavanje dr. Roberta J. Donia na temu: »Varijante nasilja: Nacionalni i religijski ekstremizam na Zapadnom Balkanu«. Organizator predavanja je Međunarodni institut IFIMES u saradnji sa Uredom za komuniciranje i Centrom Evropa. Razgovor sa predavačem će voditi mr.sc. Zijad Bećirović i dr. Milan Jazbec.


Srijeda, 07. novembar 2007 u 17.00 sati, Slovenska akademija znanosti i umjetnosti (SAZU), Prešernova dvorana, Novi trg 4, Ljubljana:

  • predavanje dr. Roberta J. Donia na temo: »15 godina haaškog suda: Da li je doprinio napretku međunarodne pravednosti?« Organizator predavanja je SAZU u saradnji sa Međunarodnim institutom IFIMES. Predavača će predstaviti potpredsjednica SAZU dr. Alenka Šelih.


Četvrtak, 08. novembar 2007 u 08.30 sati, Univerzitet u Ljubljani, Fakultet društvenih znanosti (FDV), predavaonica 15, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana:

  • predavanje dr. Roberta J. Donia na temu: »Prostor i pogled: Vizualna dimenzija zajedničkih odnosa u jugoistočnoj Evropi«. Predavanje će biti u okviru predmeta »Komparativni politički sistemi« nosioca doc.dr. Jerneja Pikala.


Četvrtak, 08. novembar 2007 u 18.00 sati, Hotel »LEV«, 13. sprat LOBBY, Vošnjakova 1, Ljubljana:

  • prijem za pozvane u čast posjete dr. Roberta J. Donia


Petak, 09. novembar 2007 u 19.00 sati, »Škrabčeva domačija«, Hrovača 42, Ribnica:

  • promocija najnovije knjige dr. Roberta J. Donia »Sarajevo: A Biography«, izdavač »Hurst and Co.”, London. Razgovor sa autorom će voditi Janez Škrabec i dr. Milan Jazbec. Organizator promocije je „Škrabčeva domačija“ u saradnji sa Međunarodnim institutom IFIMES.

Svi događaji odvijat će se na engleskom jeziku.

Pozivamo Vas, da učestvujete u navedenim događajima.

Ljubljana, 22. Oktobar/listopad 2007