NAJAVA TUŽBE SULEJMANA TIHIĆA PROTIV IFIMES-a!

Međunarodni institut IFIMES iz Ljubljane, Slovenija, već duži vremenski period prati i analizira situaciju u regijama Balkana i Bliskog istoka. U svojim analizama ukazuje na različite pojavne oblike organizovanog kriminala, korupcije, neprocesuiranja ratnih zločina, kršenja ljudskih prava, položaj manjina, tešku ekonomsku situaciju, krajnje destruktivni uticaj pojedinih političkih partija i pojedinaca na razvoj demokratskih procesa, a posebno nacionalističkih stranaka u BiH (SDS-Srpska demokratska stranka, SDA-Stranka demokratske akcije i HDZ-Hrvatska demokratska zajednica).

Nezadovoljstvo prema stavovima Međunarodnog instituta IFIMES iznesenim u našim analizama i studijama manifestuje se kroz različite oblike fizičkih prijetnji i pritisaka na ugledne članove instituta, a svoj nastavak dobiva najavom tužbe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića protiv Međunarodnog instituta IFIMES.

Povodom objavljene analize «KOME U BiH POMAŽE NJEMAČKI CDU-CSU?« dana 06.09.2006.godine primili smo istog dana 06.09.2006 u 15.32 sati telefonski poziv iz kabineta pomenutog Tihića (tel.++ 387 33 664 941) i tom prilikom nam je izvjesna gospođa iz Tihićevog kabineta na način kojeg ne bi opisivali u ovom saopštenju, jer nije bio civilizacijski obavijestila, između ostaloga, da će nas Sulejman Tihić tužiti i da je sve što smo objavili u našoj analizi neistina.

Najavljena tužba odnosi se na našu objavljenu analizu u kojoj se spominje, da je Sulejman Tihić zatražio pomoć njemačkih kršćanskih demokrata CDU-CSU odnosno njima bliskih krugova tačnije jedne lobističke kuće iz Berlina, koji bi mu pomogli u izbornoj kampanji. Zanimljivo je, da se njemački CDU-CSU nije očitovao o objavljenoj informaciji nego «mudro ćuti». Naime, radi se o dva vrhunska stručnjaka za izborne kampanje, koji rade za političku desnicu u Evropi što uopšte nije sporno. Samo je upitno, a vjerovatno i nezakonito što je pozadina angažmana dvojice stručnjaka, posebno poznatih po vođenju prljavih izbornih kampanja, dovođenje njemačkih energetskih kompanija, koje bi na ovakav način ušle na velika vrata u BiH. Tako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić posjetio Berlin 07.09.2006.godine.

Sulejmanu Tihiću je jasno da je gubitnik izbora i da se njegova politička karijera približava kraju. Tome nije kriv IFIMES nego njegova politika koja je doživjela definitivan poraz 26.04.2006.godine kada nisu izglasane ustavne promjene koje je predložio Tihić sa svojim partnerima. U demokratskim društvima bi svaki odgovoran političar zbog neizglasavanja predloženih ustavnih promjena podnio ostavku što Tihić nije učinio najbolje govori o kakvom se profilu političaru radi. Tihićevu gubitničku poziciju nisu potvrdila samo istraživanja IFIMES-a nego i oba američka instituta prisutna u BiH, čija su istraživanja pokazala da su novi članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Haris Silajdžić dok je još uvijek neizvjesno ko će predstavljati Hrvate u tom kolektivnom organu.

O Tihiću bi se moglo puno toga govoriti i pisati ali ovoga puta ćemo samo spomenuti njegovo skandalozno i nediplomatsko ponašanje prilikom poslednje posjete Kataru, a sve na račun poreskih obveznika i ugleda države BiH. Javnost u BiH ima pravo da zna šta se dešava prilikom službene posjete njihovog šefa države drugoj državi, kako je primljen, gdje je prenoćio i slično?

Najavom tužbe protiv IFIMES-a Sulejman Tihić potvrdio je sve naše dosadašnje analize i ocjene, koje su upozoravale na tijesnu povezanost SDA i SDS-a po «sistemu spojenih posuda» te se tako pridružio zamjeniku predsjednika SDS-a Mladenu Bosiću iz Brčkog, koji je tužio IFIMES (juli 2005) zbog analize koja je razotkrivala finansiranje mreže haaških optuženika. Činjenica je, da Bosić do sada nikada nije javno negirao naše pisanje. Sudski spor kojeg je pokrenuo Bosić još uvijek traje na Osnovnom sudu Brčko Distrikta BiH. Zabrinjavajuće je činjenica, da je tamošnji sudija Bosićev prijatelj, a predsjednik Apelacionog suda u Brčkom je Damjan Kaurinović, koji je u vrijeme počinjenih zločina u Srebrenici bio tužilac vojnog tužilaštva Republike Srpske nadležnog za Srebrenicu. Iz navedenog je javnosti jasno sa kakvim pojedincima Međunarodni institut IFIMES u svojim analizama «ima posla»? Tako se Sulejman Tihić svrstao u tabor Mladena Bosića i SDS-a.

Međunarodni institut IFIMES osuđuje sve pokušaje sprečavanja slobode javne riječi i izražava otvorenu zabrinutost za ličnu bezbjednost članova instituta, njihovih porodica, saradnika i vodstva IFIMES-a.

Na Međunarodnom institutu IFIMES ne bi bili posebno zabrinuti zbog različitih oblika prijetnji i pritisaka u koje uključujemo i tužbe, međutim, zbog nedavnog atentata na člana Međunarodnog instituta IFIMES i iračke vlade Mithala Al-Alusija 08.02.2005.godine u Bagdadu u kojem su ubijena oba njegova sina, i koji se dogodio nakon njegove istorijske službene posjete Izraelu septembra 2004.godine, koju je organizovao Međunarodni institut IFIMES, time naša zabrinutost postaje još veća.

Međunarodni institut IFIMES svojim dosadašnjim djelovanjem nastojao je, a činiće to i ubuduće da potstiče javno mnijenje na kritički pristup društvenoj stvarnosti sa ciljem uočavanja negativnih društvenih pojava i njihovog iskorijenjavanja, a posebno u bosanskohercegovačkom društvu. Očito, da je takav pristup IFIMES-a zasmetao nekim političarima i političkim krugovima u BiH, poput pomenutih Tihića i Bosića koji inače u svojim politikama nisu nikada mnogo uvažavali stav javnosti. Uglavnom su nastojali, da raznim oblicima pritisaka uključujući i fizičke prijetnje, pri tome zloupotrebljavajući instituciju vlasti u kojima su bili godinama zastupljeni, onemoguće javnosti da sazna stvarno stanje o dešavanjima i vodećim javnim ličnostima u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno IFIMES je otvoreno govorio o najvećim kočničarima takvih procesa, koji su u BiH uglavnom locirani u nacionalističkim strankama, koje ne žele shvatiti neophodnost i prednosti procesa evroatlantskih integracija, koji treba, što prije, da BiH dovedu do članstva u EU i NATO

Najnovije prijetnje prema Međunarodnom institutu IFIMES, koje uključuju i najavljenu tužbu doživljavamo kao pokušaj napada na IFIMES, kojim se želi prepriječiti dalje djelovanje IFIMES-a, posebno u Bosni i Hercegovini. Međunarodni institut IFIMES u svojim analizama dotakao se i doticat će se društvenih procesa i javnih ličnosti koji učestvuju u njima te će upozoravati na njihovo štetno djelovanje i negativnost njihovih politika na građane BiH i razvoj demokratije u bh.društvu.

Uprkos fizičkim napadima, prijetnjama, tužbama i ucjenama Međunarodni institut IFIMES neće prestati da i dalje bude objektivni i kritički analitičar aktuelnih događanja i situacije u regiji. I dalje ćemo o svemu pravovremeno obavještavati bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost te najuticajnije države na svijetu. Nikakvi Tihići i Bosići neće nas spriječiti u tome. Naše osoblje nećemo povući iz BiH nego ćemo u narednom periodu biti još prisutniji u BiH.

Ljubljana, 17.septembra/rujna 2006