PREKINUTI PREGOVORE O USTAVNIM PROMJENAMA U BiH?

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja u Bosni i Hercegovini. Zbog svojih procjena nerijetko smo izloženi različitim oblicima pritisaka i prijetnji u BiH među kojima je i tužba aktuelnog zamjenika predsjednika SDS-a Mladena Bosića protiv Međunarodnog instituta IFIMES i nekih njegovih članova.

Aktuelni razgovori/pregovori o ustavnim promjenama u BiH, kojeg vode osam političkih stranaka (SDA, SDS, HDZ, SDP, SzBiH, SNSD, PDP i HNZ), u početku u organizaciji Američkog institita za mir (USIP) na čelu sa Donaldom Haysom i poslije pod vodstvom ambasadora SAD u BiH Douglasa McElhaneya ne vode u smjeru unapređenja postojećeg stanja u BiH i stvaranju efikasnije države za sve njene građane. Sadašnji pregovori odvijaju se u smjeru cementiranja postojećeg stanja i afirmacije etničkog principa u BiH. Regionalizacija BiH je nužna uvažavajući geografske, historijske, komunikacijske, demografske i druge kriterije. Takođe, kod postojećih pregovora ne postoje garancije za nastavak tih pregovora, jer moramo uvažavati činjenicu da je međunarodna zajednica nebrojeno puta bila izvarana u BiH.

Postojeće tzv.Daytonske uređenje BiH izvor je mnogobrojnih frustracija kojem su izloženi svi njeni građani. Tako u poslednje vrijeme u Republici Srpskoj bilježimo oružane incidente, eksplozije, pljačke i sl. koje imaju elemente frustracija ali i terorizma što je slučaj i u Federaciji BiH. Postojeća organizacija države BiH proizvodi i političke frustracije, tako imamo primjer da Vlada Republike Srpske u poslednje tri godine pada 3-4 puta, slična je situacija i sa nestabilnošću Vlade Federacije BiH.

Činjenica je, da pregovore o ustavnim promjenama u BiH predvode SAD umjesto EU, koja samo pasivno sudjeluje u pregovorima umjesto da EU vodi pregovore o ustavnim promjenama, jer BiH pretenduje da postane članica EU. EU mora preuzeti vodeću ulogu u pregovorima o ustavnim promjenama uz snažnu podršku američke administracije. Američki ambasador u Sarajevu Douglas McElhaney uz jasne instrukcije iz američke administracije ne smije dozvoliti da SAD izgube postignuti kredibilitet na Balkanu i tako umanje svoje dosadašnje uspjehe u tom dijelu svijeta. Eventualno gubljenje američkog kredibiliteta u BiH i na Balkanu moglo bi se negativno odraziti na američke interese u Afganistanu, Iraku ili nekim drugim dijelovima svijeta.

Ustavne promjene treba da omoguće da BiH postane država, koja će se fokusirati na građanina/državljanina bez obzira na njegovu etničku, konfesionalnu, političku i drugu pripadnost.

Međunarodni institut IFIMES smatra potrebnim, da Evropski parlament donese snažnu rezoluciju i da se obezbjedi podrška vodećih evropskih država u procesima ustavnih promjena u BiH te aktivna i vodeća uloga EU. Takođe, u pregovorima treba da učestvuje i novi visoki predstavnik u BiH Christian Schwartz Schilling, jer se pregovori odvijaju bez učešća visokog predstavnika.

Pregovori o ustavnim promjenama odvijaju su u izbornoj godini u BiH (parlamentarni izbori - jesen 2006) i u vrijeme kada započinju pregovori o konačnom statusu Kosova. Političke stranke, učesnice u pregovorima, koriste te momente za vođenje izborne kampanje ili čak za povezivanje statusa Kosova i mogućim navodnim teritorijalnim aranžmanima sa Republikom Srpskom što je nedopustivo i što ugrožava stabilnost BiH i regiona. Potenciranje takvih pitanja automatski otvaranja pitanje statusa regije Sandžak, statusa opština na jugu centralne Srbije (Preševo, Medveđa i Bujanovac), statusa dijelova istočne Srbije, pitanje statusa Vojvodine itd.

Međunarodni institut IFIMES ocjenjuje, uvažavaju gore navedene činjenice, da bi trebalo ozbiljno razmotriti, da se postojeći pregovori o ustavnim promjenama u BiH prekinu te da se poslije parlamentarnih izbora u BiH u jesen 2006.godine nastave razgovori/pregovori i poslije toga sazove ustavotvorna Skupština BiH, koja će donijeti novi ustav.

Ljubljana, 15.januara/siječnja 2006