IZVJESTILAC EP za SrbijU i CrnU GorU POSJETIO IFIMES

Danas, 17. oktobra 2005, poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin posjetio je Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani i osobno se upoznao sa djelovanjem instituta i najnovijim pritiscima i prijetnjama, koje su usmjerene na članove i vođstvo Međunarodnog instituta IFIMES. Član EP Kacin upoznao se sa nedavnom tužbom protiv IFIMES-a, koju je podnio zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić iz Brčkog (BiH) zbog istraživanja IFIMES-a, koje razotkriva mrežu tajnog finansiranja haaškog optuženika Radovana Karadžića. Hapšenje Karadžića je jedan od uslova za pristup Bosne i Hercegovine Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), kojeg zahjteva EU.

Vođstvo IFIMES-a je članu EP Kacinu, koji je i član Odbora za vanjsku politiku EP i izvjestilac za Srbiju i Crnu Goru, predstavilo najnovije projekte, koji se realiziraju u regijama Balkana i Bliskog istoka. Posebnu pažnju član EP Kacin pokazao je prema projektima na Balkanu, koji su u vezi sa integracijskim procesima država Zapadnog Balkana u smjeru pridruživanja EU i NATO.

Na kraju posjete je član EP Jelko Kacin izrazio podršku nastojanjima i djelovanju Međunarodnog instituta IFIMES.

Nastavak glavne rasprave u tužbi zamjenika predsjednika SDS-a Mladena Bosića protiv IFIMES-a biće u petak, 21.oktobra 2005 na Osnovnom sudu Brčko Distrikta BiH.

Ljubljana, 17.oktobra 2005